Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Діти війни. Перші дослідження та прогнози

10.06.2015


інфографіка Українського інституту дослідження екстримізму

В Україні з’явилося перше ґрунтовне дослідження проблем дитинства в умовах військового конфлікту.

Олег Зарубинський, директор Інституту дослідження екстремізму представив дані про стан внутрішньо переміщених дітей та дітей, які знаходяться на непідконтрольній частині України:

«Серед безліч проблем актуальною залишається евакуація з зони військового конфлікту. 41% сімей з дітьми хотіли б, але не мають можливості самостійно вивезти дітей на безпечну територію».

Відомо, що 5000 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, протягом року не змогли переїхати на мирну територію України з окупованої частини Донецької та Луганської областей. 

Скільки дітей стало сиротами за цей час об’єктивної статистики немає. Адже неможливо дізнатися кількість дітей, чиї батьки загинули або не піклуються про них на непідконтрольній території Донбасу. З Криму жодної інформації також не надходить.

На мирній же частині України сім’ям з дітьми у складних життєвих обставинах (СЖО) катастрофічно не вистачає допомоги фахівців соціальної роботи. Лише за цей рік з Криму та Донбасу офіційно зареєстровано 148 тисяч 369 внутрішньо переміщених дітей. Хтось в більшій мірі, хтось в меншій, але однозначно вони опинилися у СЖО. Найпростішим рішенням для них без підтримки соціального працівника лишається інтернат.

«Потрібно терміново вирішити питання функціонування соціальних працівників, особливо в буферних зонах Донецької та Луганської областей. Там йде перенаселення, а в деяких населених пунктах взагалі не має соціальних фахівців», - підкреслив Микола Кулеба - Уповноважений Президента з прав дитини.

Більшість родин у СЖО і досі покладаються лише на волонтерів. Але якщо вчасно таким сім’ям не надати професійну соціальну, медичну, психологічну допомогу, це може стати ще однією причиною зростання соціального сирітства.

 

 

Sirotstvy.net