Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Дітей-сиріт вчили надавати першу допомогу

13.06.2017

У Святогірську Донецької області для дітей-сиріт, які беруть участь у проекті «Наставництво» Фонду Ріната Ахметова, провели груповий тренінг з надання першої медичної допомоги. Діти вчилися зупиняти кровотечі, діяти у разі переломів, опіків, обмороження, укусів комах і тварин.

Знання основ невідкладної допомоги не тільки розширює кругозір, а й дає змогу придбати нові знання і вміння, які можуть виручити в критичній ситуації.

«Фонд Ріната Ахметова приділяє особливу увагу допомоги дітям-сиротам. Важливо, щоб, покинувши стіни інтернату, діти були готові до будь-яких життєвих викликів. Завдяки тренінгу діти отримали важливі знання, які допоможуть їм у житті», – розповіла керівник програми «Сирітству – ні!» Наталія Баришпольська.

Самі діти зазначають, що тренінг був не тільки насиченим і корисним, а ще й веселим. «Сьогодні було цікаве заняття. Якось граючи й жартома, ми дізналися багато нового про те, як надати першу допомогу. Трохи потренувалися один на одному. Тепер, у разі якоїсь неприємності, зможу допомогти людині, яка потрапила в халепу», – розповіла одна з учасниць тренінгу Наташа.

Ведучий тренінгу координатор проекту «Наставництво» у Святогірську Дмитро Зубцов розповів, що постарався максимально залучити дітей до процесу.

«Діти самі попросили провести таке заняття. Ми постаралися його зробити максимально інтерактивним. Діти могли відчути себе в ролі рятувальників. Вивчали теорію і практику, а також вчилися, як правильно спілкуватися з медиками й діяти в критичній ситуації», – підкреслив він.

Наставник Віталій Булавенко розповідає, що Фонд Ріната Ахметова не тільки організовує розвивальні та профорієнтаційні заходи, а й надає підтримку парам наставник-дитина.

«Фонд навчив наставників і пояснив деякі проблемні моменти, які можуть з’явитися. Хлопці та дівчата з Фонду Ріната Ахметова допомагають і консультують у якихось складних ситуаціях. У них є психолог, юрист та соціальний педагог – всі фахівці свого діла. Вони знають, як і в яких випадках краще діяти. Якщо раптом з’являється якась проблема, нас підтримують і допомагають», – розповів Віталій Булавенко.

16-річний Максим визначився в майбутню професію саме завдяки порадам наставника.

«Проект добрий. Наставник мене підтримує. Бувають різні моменти. Ми обговорюємо й питання надходження. Я порадився з ним. Хочу бути програмістом. Зараз чекаю остаточних результатів ЗНО, а там уже будемо визначатися», – розповів Максим.

У межах проекту «Наставництво» Фонду Ріната Ахметова відбулося 11 тренінгів, на яких навчання пройшли 107 потенційних наставників. Зараз 43 пари наставник-дитина працюють у двох містах – Маріуполь і Святогірськ.