Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Дар'я Герасимчук - про кількість тимчасово влаштованих дітей, подарунок нашим вчителям від Google та евакуацію

22.06.2022

Триває спілкування програми "Рінат Ахметов - Дітям. Сирітству - ні!" з експертами соціальної сфери. Цього разу поговорили з Радницею-уповноваженою Президента з прав дитини та соціальної реабілітації Дар'єю Герасимчук - про останні новини та проблемні питання сфери захисту дітей та сімей України під час війни.

- Дар’є Михайлівно, дякуємо, що долучилися. Які є новини щодо наших дітей та сімей у містах активних бойових дій, про що варто знати нашим читачам?

- Продовжує свою активну діяльність урядовий Координаційний штаб з питань захисту прав дітей в умовах воєнного часу. Зараз ми не лише продовжуємо евакуацію дітей з найнебезпечніших територій України до умовно безпечних та за кордон, але й моніторимо ситуацію щодо тих дітей, яких було евакуйовано раніше, а також повернено з інституційних закладів з цілодобовим перебуванням до родин.

Треба, щоб усі потреби українських дітей, які змушені були покинути рідні домівки, були задоволені, а родини, які на сьогодні мають труднощі або неспроможні впоратися з власними дітьми, які до війни цілодобово перебували в інституційних закладах, отримали необхідну підтримку та допомогу. Це масштабне комплексне питання, що потребує включення багатьох осіб, організацій та установ.

Є багато ресурсів допомоги, в тому числі благодійних та грантових організацій, які дозволять це зробити. Необхідно лише визначитися, хто саме і якої допомоги потребує. Узяти, до прикладу, хоча б історію з надання Chromebook для українських вчителів від Google. Щоб допомогти вчителям продовжувати викладати, Google у співпаці з Міністерством освіти і науки України, ЮНЕСКО та партнерами з усього світу надає обладнання, програмне забезпечення, контент і навчання. Саме задля того щоб допомогти як учням, які залишилися, так і переселенцям продовжити навчання.

- А скільки таких Chromebook надано?

- Google надала українським вчителям 43 тис. Chromebook, що дозволить їм спілкуватися зі своїми учнями, де б вони зараз не знаходилися. Розповідати про аналогічні ситуації можна дуже багато та дуже довго.

- Повернемось до евакуації. Як триває цей процес в інституційних закладах?

- Більшість дітей, які зараз знаходяться в процесі підготовки до евакуації в складі організованих груп з інституційних закладів, ‒ це діти з інвалідністю, часто з важкими комплексними порушеннями, що ускладнює цей процес. Але я хочу зауважити, що для нас важлива кожна українська дитина і ми робимо все можливе, щоб евакуювати з небезпечних регіонів усіх дітей.

Лікарі (як вітчизняні, так і залучені силами міжнародного Червоного Хреста) проводять оцінку стану й евакуаційних можливостей дітей, розробляється стратегія та покроковий детальний план евакуації, підшукується необхідний транспорт, приймаюча сторона, яка готова забезпечити цим дітям належний догляд і допомогу тощо.

На превеликий жаль, я можу підтвердити дані про загибель 241 дитини і поранення 433 дітей. Чи є ці цифри остаточними? Звісно, ні. Адже ми ще не знаємо, яка точна кількість загиблих та поранених дітей на тимчасово окупованих територіях.

Можна сказати з точністю одне: те, що робить РФ, ‒ це геноцид українських дітей, українського народу в цілому. Адже діти ‒ це дуже велика цінність, генофонд України.


- Яка статистика є щодо тимчасового влаштування дітей/опіки/ПС/ДБСТ? Було б цікаво побачити цифри і якою є взагалі тенденція щодо зрушення показників (збільшення чи зменшення).

- За оперативними даними Національної соціальної сервісної служби України (без урахування інформації від кількох областей), від початку війни виявлено 1 517 дітей, які залишилися без батьківського піклування.

Тимчасово влаштовано 1 426 дітей, із них:

у сім’ї родичів і знайомих – 990 дітей;

у ПС і ДБСТ – 40 дітей;

у патронатні сім’ї, сім’ї опікунів – 160 дітей;

до закладів – 236 дітей.

- Чи планується відновлення інтернатних закладів, які пошкоджені чи зруйновані? Чи ці інституції вже не відновлюватимуть, беручи до уваги державну програму розформування дитячих інтернатних закладів до 2026 року?

= На сьогодні в країні триває війна. Всі сили зосереджено на перемозі. Але вже сьогодні держава Україна, продовжуючи підтримувати життя дітей та їх родин в умовах воєнного часу, починає піклуватися про майбуття, про життя в повоєнний час. Створюються національні та локальні робочі координаційні штаби/ради/групи тощо, які вже зараз починають напрацювання того, як Україна житиме в мирний час.

Усі ми багато разів чули і від Президента України, і від членів його команди, і від міжнародних діячів та лідерів інших країн про те, як, хто і чим готовий допомогти нам у відбудові нашої країни. І в питаннях забезпечення та захисту прав дітей це не може, не має і не буде стосуватися лише відновлення чи не відновлення інтернатних закладів. Було пошкоджено тисячі, а повністю зруйновано сотні шкіл, садочків та інших навчальних закладів, закладів медицини. Ми маємо відбудувати це все. А головне – ми маємо не лише відбудувати будівлі, а й себе. Українці не будуть такими, як були, вже ніколи. А отже, і система, яку творитимуть нові інші українці, буде новою та іншою.

- Війна триває, і це, мабуть, надовго. До чого треба готуватися українським сім'ям ‒ ваші поради?

- Зараз важливо, як ніколи, мобілізувати всі свої зовнішні та внутрішні ресурси. Країна в війні, дуже складно. Але ми відбудуємося, відновимося і те, що переживаємо наразі, точно стане основою для величезного стрибка в розвитку.