Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

“Чи правомірно в нас вимагають додаткові документи на усиновлення, яких немає у загальном перечні?” Відповідь експерта Майї Шимашис на запитання користувачів порталу

14.01.2021

На портал “Рінат Ахметов - Дітям. Сирітству - ні!” постійно надходять запитання, найцікавіші з яких варті окремої публікації. Так, до нас звернулася Ганна Савицька:

“Добрый день! Скажите, пожалуйста, правомочно ли то, что в службе нашего района для постановки на учет, как кандидатов в усыновители, у нас, кроме приведенного вами перечня документов, потребовали еще дополнительно такие документы:

1. справку о месте регистрации, хотя прописка указана у нас в паспортах;

2. справку от психиатра на наших двоих кровных детей, проживающих с нами;

3. справку от нарколога для старшей дочери (ей 18 лет);

4. право собственности на другое имущество, которым мы, возможно, владеем, помимо права собственности на квартиру, в которой живем сейчас и в которой будем проживать с усыновленным ребенком. Площадь квартиры более чем достаточная для усыновления ребенка. Заранее благодарна за ответ!”

Із відповіддю на таке непросте запитання нам допомогла заступник начальника, завідувач сектору з питань опіки, піклування та розвитку сімейних форм виховання дітей служби у справах дітей Тернопільської ОДА Майя Шимашис:

- Взагалі, під час проведення роботи щодо постановки на облік ми керуємось постановою КМУ 905 від 8.10.2008 р. та Сімейним кодексом.

1. Не бачу потреби у довідці про реєстрацію, адже відповідна відмітка у паспорті це засвідчує. При написанні заяви кандидати вказують адреси усіх місць проживання, якщо їх декілька.

2-3. Ні постанова 905, ні Сімейний кодекс України не передбачає для кандидатів в усиновлювачі надання довідок про відсутність психічних захворювань у членів сім'ї, а також довідок від нарколога. Разом з тим у Постанові КМУ 866 від 24.09.2008 р. передбачено, що діти-сироти та діти позбавлені батьківського піклування не можуть бути влаштовані у сім’ю громадян, які проживають на спільній житловій площі з членами сім'ї, які мають розлади здоров'я або поведінку чи спосіб життя, що може негативно вплинути на здоров'я дитини. Ми таких довідок не вимагаємо, але можливо, під час обстеження житла кандидатів виникли сумніви щодо доцільності влаштування дитини у цю сім'ю.

4. Не дуже розумію, на яке майно просили право власності, але якщо це житло, то ймовірно просили підтвердження права власності або користування житлом, у якому може проживати усиновлена дитина разом з батьками.

Кожен випадок необхідно розглядати окремо. Але на першому прийомі вимагати довідки від психіатра і нарколога на членів сім'ї вважаю не зовсім коректним. Можливо, кандидатам доцільно звернутись з письмовим зверненням до Мінсоцполітики за додатковими роз'ясненнями.