Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Чи можу я взяти до себе дитину? Як стати опікуном під час війни та які документи потрібні. Відповідь експертів

27.04.2022

На гарячу лінію Фонду Ріната Ахметова 0800 50- 90-01 щодня надходять запитання щодо усиновлення, опіки, виплат, тимчасового влаштування дитини під час війни. Заради роз’яснення та поширення інформації програма «Рінат Ахметов – дітям. Сирітству – ні!» постійно спілкується з фахівцями соціальної сфери, публікує новини та відповіді на всі ці запитання на своїх ресурсах у мережі: ФБ сторінка "Сирітству-ні!"

Так, багато дзвінків гаряча лінія отримала із запитаннями щодо можливостей взяти дитину та оформлення статусу опіки під час війни?

Відповідають наші експерти – Уповноважений Президента з прав дитини Дар’я Герасимчук та експертка Київського міського центру соціальних служб Любов Лоріашвілі.

Опіку (або якщо дитина 14-18 років, то - піклування) під час війни можна оформити, якщо ви є рідним для цієї дитини

Враховуючи те, що опікунські засідання зараз не можуть відбуватися у повноцінному режимі через воєнний стан в державі, процес призначення опіки пришвидшений та спрощений. Але спрощення процедури діє виключно для родичів дитини, з відповідними документами, які підтверджують родинні зв’язки з дитиною (потрібен підтверджений ступінь родинних стосунків).

У чому спрощення опіки? Наприклад, зараз немає можливості взяти довідку про несудимість, бо реєстри не працюють. Тому особа, яка бажає взяти дитину під опіку (з кола родичів), може написати заяву про те, що вона (особа) не має судимості, і ця заява буде підставою, що особа несе відповідальність за надану інформацію про себе.

Особливості опіки/піклування

1. Опікуном призначається тільки одна особа.

2. На підопічну дитину сплачується щомісячна соціальна допомога.

3. Опікун має майже усі права батьків у питаннях виховання, навчання, утримання дитини.

4. Можлива поява претендента на усиновлення дитини.

5. Можливе втручання служби у справах неповнолітніх.

6. Майже неможлива зміна прізвища дитини.

7. Служба у справах дітей контролюватиме умови утримання та виховання дитини.

8. Раз у рік опікун звітує перед службою у справах неповнолітніх про свою діяльність на благо дитини. Куди звертатися, щоб отримати статус опікуна? Щоб оформити статус опікуна, треба звернутися у найближчу до вас службу у справах дітей та спілкуєтеся з соціальними фахівцями щодо усіх деталей процесу опіки.

Перелік необхідних документів:

- заява; - копія паспорта; - документи, що підтверджують сімейні, родинні зв’язки або інший зв’язок особи з дитиною (свідоцтво про хрещення або інший документ, виданий релігійною організацією); - довідка від нарколога та психіатра про можливість виховання дитини (обговорюєте можливість донести згодом), - заява опікуна щодо відсутності судимості.

Де і як отримати грошову допомогу опікуна

Держава призначає грошову допомогу у розмірі 2,5-3,5 прожиткових мінімуми на кожну дитину, яка є під опікою/піклуванням.

Подробиці – тут: Грошова допомога державні виплати