Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Чи можу я усиновити ще дитину, якщо маю трьох рідних та виховую їх сама? Відповідь Любові Лоріашвілі на запитання користувачів порталу

04.02.2021

На наш портал https://sirotstvy.net та Фейсбук-сторінку “Рінат Ахметов - Дітям. Сирітству - ні!” https://www.facebook.com/SirotstvyNet щодня надходять запитання від користувачів. Деякі з них варті окремої публікації.

Так, користувачка Леся Олендер спитала: ”Чи можливо стати усиновителем чи опікуном, якщо в мене вже є троє діток, і я одна виховую їх без чоловіка? Маю офіційний дохід, є ще підробіток”.

Відповідь на це запитання надає експерт Київського міського центру соціальних служб у справах сім’ї, дітей та молоді Любов Лоріашвілі.

“Так, Лесю, згідно законодавства обмежень у кількості усиновлених дітей немає. Ви повинні мати офіційний дохід, не менший за 11 500 грн. Це один прожитковий мінімум (2300 грн) на кожного з п’ятьох членів вашої сім’ї:вас, трьох біологічних дітей та майбутньої усиновленої дитини.

Але в мене виникає інше питання - чи зможете ви приділити багато часу усиновленій дитині? Адже працювати на двох роботах та ще й виховувати трьох діток - доволі непросте завдання для однієї жінки. А якщо ще до цього додати нову дитину - чи уявляєте ви, яке це навантаження?

Період адаптації дітей з інтернатних закладів непростий, і триватиме кілька місяців. Деякі батьки навіть змушені звільнитися з роботи, щоб присвятити більше часу усиновленій дитини і пройти вдало ці перші місяці спільного життя. Адже особливості пережитого досвіду усиновленої дитини можуть бути такими, що деякий час її неможливо буде залишати з іншими дітьми та дорослими. Та у садочок одразу не відведеш, чи до школи, поки не пройде період адаптації. Я дуже прошу вас ще раз замислитися, зважити власні сили, і поговорити з фахівцем служби у справах дітей, який буде вести вашу сім’ю”.