Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

"Чи можна усиновлювати дитину з ФАС?" На запитання користувачів відповідає експертка Ольга Большова

02.11.2021

Програма “Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!” постійно відповідає на запитання користувачів порталу. Особливо цікаві й корисні з них ми за традицією публікуємо окремо. Це стосується і листа Марини Мойсеєнко з Полтави, яка пише:

На першому відвідуванні фахівці дитячого будинку сказали, що в дитини - ФАС. Я збентежена, бо не знаю і не можу зрозуміти, чи впораємося ми з такою хворобою? Чи можна усиновити дитину з ФАС та які можливі наслідки?”

На це запитання програма “Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству ні!” попросила відповісти відому експертку з проблем ФАС, маму-усиновительку Ольгу Большову.

“Можна і треба усиновлювати дітей з ФАС (фетальний алкогольний синдром)! – відповідає Ольга. – Наша родина і багато інших родин в Україні та світі – тому підтвердження. Раніше ФАС лякав, бо не було достатньої інформації, а нас лякає саме те, чого ми не знаємо. Зараз, коли ми почали активний просвітницький рух щодо питання ФАС, інформації з’являється все більше.

ФАС – це цілий спектр порушень, тому немає двох однакових дітей з ФАС. Що таке фетальний алкогольний синдром? Це вроджений стан дитини, який виникає, коли плід зазнає впливу алкоголю, знаходячись в утробі матері.

Зараз у західній медицині частіше вживають інший термін – ФАСП – фетальний алкогольний спектр порушень – цей термін поєднує декілька діагнозів, які описують вплив алкоголю на дитину, і один з них – ФАС.

ФАСП – це невидимий стан, який впливає на фізичне здоров’я, когнітивні функції, поведінку та сенсорні порушення у дитини. Лише 10% дітей із ФАСП мають особливі риси обличчя, решта дітей можуть виглядати, як нормотипові. Оскільки ми не можемо побачити фізичних змін мозку або змін у роботі мозку, тому ФАСП називають невидимою «інвалідністю». Найбільш проблематичним є те, що невидимість ФАСП створює перешкоду для прийняття та розуміння труднощів і проблем, які мають діти з ФАСП. Як наслідок, діти з ФАСП не отримують необхідної підтримки і допомоги як у медичній, так і в освітній сфері.

Фахівці виділяють первинні та вторинні порушення при ФАСП.

Первинні порушення – це ті, з якими дитина народилася, можна поділити на фізичні, поведінкові, когнітивні та сенсорні.

Фізичні первинні порушення:

  1. погана рівновага
  2. погана координація
  3. слухові порушення
  4. проблеми з керуванням рухами
  5. менший зріст або вага
  6. слабке серце/крихкі кістки
  7. системні аномалії та інші

 

Когнітивні первинні порушення:

  1. труднощі з пам’яттю
  2. повільна обробка інформації
  3. порушення виконавчої діяльності
  4. проблеми з узагальненням 
  5. проблеми з пов’язанням причини і наслідку o недостатні навички сприйняття мовлення
  6. персеверація – повторювання певних слів чи подій
  7. конфабуляція – видумування o труднощі з постановкою/досяганням цілей
  8. проблеми з розумінням абстрактних понять

 

Поведінкові первинні порушення:

  1. проблеми із соціальними навичками
  2. перепади настрою
  3. погане розуміння поняття власності
  4. нереалістичні очікування
  5. слабке або сильне вираження емоцій
  6. легко перенавантажується
  7. імпульсивні дії
  8. повторюваність помилок
  9. вразливість до тиску з боку однолітків

 

Сенсорні первинні порушення (надмірна або знижена чутливість):

  1. смакова
  2. тактильна
  3. зорова
  4. нюхова
  5. слухова
  6. сприйняття руху
  7. пропріоцепції

 

Добра новина в тому, що з ФАС можна працювати незалежно від ступеня важкості цього синдрому.

Ми, як батьки, можемо вплинути на те, щоб у дитини було сприятливе середовище для розвитку – створити дитині середовище любові, безпеки і підтримки. Важливо також розуміти, які порушення є саме у вашої дитини з ФАС, і працювати на основі сильних сторін дитини, постійно надаючи їй свою підтримку, любов та похвалу.

Діти з ФАС, незважаючи на порушення, мають багато сильних сторін: вони добрі, говіркі, артистичні, музичні, дружелюбні, готові допомагати, щедрі, працьовиті, гарно ладять з маленькими дітьми, тваринами, швидко пробачають, не тримають зла, турботливі, люблять людей, якими вони є.

Якщо ви всиновили дитину з ФАС, то варто залучитися підтримкою інших батьків, які виховують дітей з ФАС, відвідувати семінари з проблематики ФАС, долучатися до спільноти батьків дітей з ФАС, а також всеукраїнських чи місцевих організацій, які працюють із батьками, опікунами чи усиновителями.

Разом ми зможемо виховати чудових дітей!"