Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Чи можливо впровадження заходів з профілактики та лікування туберкульозу без коштів?

30.11.2012

В Донецькій області пройшла низка тренінгів для членів районних координаційних рад з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу Володарського, Ясинуватського та Першотравневого районів.
 
Перший семінар-тренінг «Підвищення спроможності місцевих рад з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу в реалізації програм з туберкульозу із залученням місцевих ресурсів» відбувся в місті Ясинувата 1 листопада 2012 р. Наступні тренінги пройшли 9 листопада для членів Володарської районної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу та 29 листопада – для членів Першотравневої районної ради.
 
Мета семінарів-тренінгів – підвищити ефективність та результативність роботи районних координаційних рад з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу в реалізації і фінансуванні протитуберкульозних заходів на районному рівні.
 
Тренінги проводились Донецьким обласним благодійним фондом «Центр соціального розвитку «Міст» в рамках реалізації проекту «Туберкульоз змінився – чи змінились ми?!» за фінансової підтримки Благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» в рамках реалізації Програми «Зупинимо туберкульоз в Україні».
 
Учасники координаційних рад розглянули цілі та завдання створення координаційних рад з питань протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу, форми роботи рад, обговорили, яким повинен бути склад координаційних рад, роль державних та недержавних організацій, які входять до їх складу, в реалізації районних програм з протидії туберкульозу.
 
Багато уваги було приділено проблемам та труднощам у роботі районних рад з питань протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу, учасники мали змогу на прикладі аналізу рішень, які приймаються радами інших міст та районів, зрозуміти механізм прийняття рішень та необхідність контролю за їх виконанням. 
 
Дуже цікавою була сесія з АКСМ-компоненту в реалізації протитуберкульозних заходів на районному рівні, завдяки розумінню якої учасникам було легко виконати практичну вправу з використання існуючих ресурсів в реалізації протитуберкульозних заходів.
 
Учасники тренінгів знайшли відповідь на запитання, яким чином виконувати завдання ТБ-програм, якщо в районі немає коштів.
 
Тренінг завершився розробкою першочергових кроків із вдосконалення роботи рад з ВІЛ/ТБ, ними стали: внесення змін до складу районної ради, створення робочих груп при раді з міжсекторальної співпраці та моніторингу і оцінки, проведення виїзних засідань районної ради в сільські та селищні ради, організація контролю за виконанням рішень, прийнятих на попередніх засіданнях ради.
 
Тренінги були першою ланкою.
 
Наступним кроком співпраці проекту з районними радами з питань протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу було проведення робочих зустрічей з членами рад та робота експертних груп з підготовки районних програм протидії туберкульозу, приведення районних координаційних рад у відповідність зі стандартами.
 
Координація всіх небайдужих – це незамінний ресурс!