Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Чи можливо контролювати туберкульоз в умовах обмеженого фінансування?

27.09.2012

11 та 18 вересня 2012 року в Донецьку на базі Донецького регіонального тренінгового центру з питань туберкульозу пройшли семінари-тренінги «Планування заходів щодо контролю за туберкульозом в умовах обмеженого фінансування» для міських та районних координаторів програм з подолання туберкульозу (далі - Координаторів ТБ-програм).

В семінарах-тренінгах взяли участь міські та районні Координатори ТБ-програм з усіх 45 адміністративно-територіальних одиниць Донецької області (міст та районів Донецької області).

Семінари-тренінги проведено в рамках  Програми «Зупинимо туберкульоз в Україні», яка реалізується Фондом Ріната Ахметова «Розвиток України» разом з партнерами. Організаторами також виступили Донецький регіональний тренінговий центр з питань туберкульозу на базі Обласної клінічної туберкульозна лікарня, Донецька обласна громадська організація «Зупинимо туберкульоз».

Ключову роль у розробці місцевих ТБ-програм на 2012-16рр. відіграють регіональні Координатори ТБ-програм, які є керівниками управлінь або відділів охорони здоров’я міських рад, або районних державних адміністрацій, а також головними лікарями центральних міських або районних лікарень.

Модератори заходу менеджер програм та проектів Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України»  Сошенко І.І., головний позаштатний фтизіатр головного управління охорони здоров’я Донецької державної адміністрації Ковальова Г.Г. та АКСМ-координатор в Донецькій області Нізовцева І.В.  зорієнтували Координаторів місцевих ТБ-програм щодо цілей та задач обласної ТБ-Програми на 2012-16 роки, ознайомили із програмним підходом у плануванні протитуберкульозних заходів та принципами їх багатоканального консолідованого фінансування із різних джерел, ефективністю та пріоритетністю цих заходів в умовах обмеженого фінансування, обговорили завдання заходів на місцевому рівні та порядок здійснення моніторингу і оцінки ТБ-програм, необхідність внесення до місцевих ТБ-програм АКСМ-заходів (з адвокації, комунікації та соціальної мобілізації). Знання закріпили практичною вправою з розгляду конкретної ситуації щодо впровадження ТБ-заходів.

Модератори тренінгу та головний лікар Обласної клінічної туберкульозної лікарні Мозговий В.В. надихнув міських та районних Координаторів ТБ-програм на підготовку місцевих ТБ-програм з орієнтацією на місцеві потреби та ресурси.

Не існує задач, які не можливо вирішити!