Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Чужих дітей не буває»: історія сім’ї Ставцевих

15.05.2019

Сьогодні в усьому світі святкують День сім’ї. Цей день особливий і для Фонду Ріната Ахметова, який допомагає дітям знайти свої люблячі родини. Програма «Сирітству – ні!» Фонду діє понад 10 років. Головний принцип, закладений у ній, – «Кожна дитина має жити в сім’ї!». У рамках  програми працює портал www.sirotstvy.net.

За минулий час майже 9400 дітей влаштовані в українські родини.  Серед тих, кому допомагає Фонд, сім’я Ставцевих.

– У нас дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ), але це офіційна назва. Ми, звичайно, вважаємо себе саме сім’єю, а не дитячим будинком, – говорить глава родини Сергій Ставцев.

Разом із дружиною Оксаною вони усиновили свою першу дитину понад 10 років тому.

Сьогодні в родині Ставцевих 10 дітей, семеро з них – прийомні. Усі живуть під одним дахом у Київській області, під Борисполем. Два роки тому відсвяткували новосілля, а до цього власне житло Ставцевих було в Донецьку.

– Там було житло у звичайному будинку. З двох квартир зробили одну. Фонд Ріната Ахметова тоді дуже нам допоміг зробити її зручною та затишною – привіз нові двері, будматеріали, меблі.

Жили й раділи, – розповідає Оксана Ставцева. 

Потім почалися бойові дії. Військова техніка була встановлена поруч із їхнім будинком, і діти часто спостерігали у вікно за її переміщенням і людьми у формі. Під час обстрілу будинок трясло, снаряди пролітали за лічені метри від стін і даху.

– Ми зрозуміли, що потрібно їхати. Фонд Ріната Ахметова допоміг нам евакуюватися, за що ми йому дуже вдячні. Тепер наш дім тут, – каже Сергій.

Рідні та прийомні діти живуть душа в душу. А якщо конфлікти все-таки виникають, їх розв’язують, не розділяючи дітей на «своїх» і усиновлених.

– Ми вечорами сідаємо за «круглий стіл» і проводимо сімейну раду. Говоримо з дітьми, дізнаємося, що їх хвилює або турбує. Дивимося, чи є в когось помилки і проблеми в поведінці, ділимося особистим досвідом. Ми називаємо такі бесіди уроками духовного спілкування, – ділиться своїм педагогічним досвідом глава сімейства.

Фонд Ріната Ахметова не забуває сім’ю Ставцевих, регулярно передає дітям допомогу та подарунки від Ріната Ахметова.

– Від щирого серця дякуємо Фонду й особисто Рінату Леонідовичу за допомогу та підтримку.

Ми часто згадуємо час, коли жили в Донецьку й ходили на свята на «Донбас Арену».

Сподіваємося, колись зможемо повернутися в рідне місто, – каже Оксана.

– Фонд пишається своїм внеском у становлення інституту національного усиновлення.

Програма «Сирітству – ні!» сформувала культуру усиновлення, зробила раніше табуйовану тему модною. Сьогодні ми вітаємо тисячі дітей і батьків, які знайшли одне одного завдяки Фонду Ріната Ахметова. Бажаємо вам любові, розуміння та миру, – сказала директор із розвитку проектів Фонду Тетяна Кухоцька.

 

Зараз на порталі «Сирітству – ні!» розміщені анкети майже 5400 дітей.

Можливо, хтось із них чекає саме вас.