Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Чудо для Дарини: Штаб Ріната Ахметова допомагає дітям із діагнозом «вада серця»

27.06.2018

Найулюбленіше заняття восьмирічної Дарини з Харкова – танці, а найбільша мрія – сяяти на сцені, що їй успішно вдавалося. Дівчинка займала призові місця на танцювальних конкурсах, поки в неї не виявили проблеми із серцем.

«Навіть у спокійному стані серце билося сильно-сильно. Лікарі сказали, що в дитини вада серця. Даринка засмутилася не через операцію. Вона сказала: «Як це? Я тепер не буду танцювати?» – розповідає Світлана, мама Дарини.

З діагнозом «вада серця» в Україні народжується двадцять дітей із тисячі. Поки дитина маленька, є шанс, що організм впорається самостійно, і вада закриється. Якщо ж цього не відбувається, потрібна операція на серці, оскільки хвороба може становити загрозу для життя. Застуда чи найменше фізичне навантаження – це вже великий ризик.

Дарині порадили зробити операцію малотравматичним ендоваскулярним методом. Але для проведення такої операції потрібний дорогий імплант – оклюдер. Грошей на його придбання сім’я не мала. Багато коштів витрачається на лікування мами дівчинки, Світлана на інвалідності.

«Ми дивилися телевізор і дізналися, що багато дітей отримують допомогу на операції та лікування завдяки Гуманітарному штабу Ріната Ахметова. А одного разу побачили в сюжеті, що прооперована дитина з таким самим діагнозом, як у нашої доньки. Вирішили звернутися по допомогу», – розповідає Світлана.

У Штабі Ріната Ахметова допомогли. Тут другий рік працює проект «Здорове серце», завдяки якому операції зі встановлення оклюдерів проведені 46 дітям. Всі вони швидко відновилися і змогли повернутися до повноцінного життя – така операція дає дитині можливість назавжди забути про діагноз. Уже через день після того, як дівчинку прооперували фахівці київського Науково-практичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії, її виписали. Дарина повернулася додому, до Харкова.

Те, що в дитини тепер здорове серце, сама Дарина вважає справжнім дивом. Вона з нетерпінням чекає, коли знову зможе вийти на сцену й танцювати.