Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

“Чому тільки особистість може виховати іншу особистість, а для цього треба підвищення компетентності батьків”. Інтерв’ю з провідним психологом заходу Оленою Ємченко

15.06.2021

Незабаром, 17 червня 2021 року у Запоріжжі в рамках проєкту “Усиновлення та розвиток сімейних форм виховання” відбудеться тренінг для усиновителів та батьків-вихователів. Тема тренінгу - “Сприяння соціалізації дітей з прийомних сімей до відкритого суспільства”. Напередодні програма “Рінат Ахметов - Дітям. Сирітству - ні!” поспілкуватися з провідним психологом заходу - Оленою Ємченко.

Олена Борисівна Ємченко - клінічний психолог з 15-річним досвідом, травмотерапевт. Сертифікований спеціаліст теми “Травми війни”, у 2014 році пройшла піврічний тренінг, організований Фондом Ріната Ахметова. Олена - донечанка, зараз живе та працює у Запоріжжі.

- Олена Борисівна, чому обрана саме така тема тренінгу?

 - Адаптація особистості у соціумі торкається не тільки прийомних дітей, але взагалі кожної людини. Треба розуміти, що є складовою особистості, яка саме особистість ви та ваша дитина, і як ви можете допомогти дитині адаптуватися у соціумі. Ця дуже важливо для батьків, бо, як казав Карл Юнг: “Тільки особистість може виховати особистість”.

- Так, тема велика, а час обмежений, то на чому вирішили зосередитися?

- Будемо торкатися теми адаптації та соціалізації. Спочатку торкнемося термінології, бо не всі правильно розуміють, про що йде мова. Поговоримо, як особистість розвиватиметься у процесі соціалізації. Вплив соціума на особистість у деяких моментах стає занадто великим. До того ж соціалізація та адаптація - це безперервний та дуже складний процес. Батьки повинні знати алгоритм розвитку особистості - коли саме настав час підтримати дитину, зрозуміти, враховуючи особливості його особистості.

- Тобто мова піде про те, як батькам зрозуміти власних дітей?

- Так. Усі ми різні і по-різному адаптуємося. Усі ми по-різному відчуваємо соціальну напругу. Коли батьки звертаються до психологів зі скаргою - з моєю дитиною щось не так і розповідають про девіантну поведінку (шкідливі звички, суїцид чи бажання зробити собі боляче тощо),- то частіше всього ми маємо приклади складнощів адаптації. Тоді спочатку ведеться робота з батьками, щоб вони заспокоїлися, відчули що є місце, де їх розуміють та допоможуть. А потім вже батьки у будь-який час (за потреби) вчилися надавати дитині підтримку та допомогу.

- Який обрано формат, і чому?

- Інтерактивний діалог. Батьки розповідатимуть власні кейси, а ми через ці приклади пояснимо і теоретичну частину. Адаптація - передумова розвитку особистості, розкриття її неповторності.

Один з показників адаптації - емоційний комфорт, який залежить від індивідуальних особливостей людини. Це так звана «планка адаптації». У всіх вона різна. Батькам та педагогам вкрай важливо враховувати цю особливість у процесі виховання та навчання. Одній дитині комфортно злитися із соціумом, іншому важливо бути лідером, третьому - страйкувати. І важливо одне - адаптовані діти емоційно спокійні. Це і є головний показник участі дорослого у житті дитини - зняти стрес у процесі соціальної адаптації.

- Які очікування і сподівання від цього заходу?

- Дуже великі. Ми раді, що Фонд Ріната Ахметова продовжує навчати та розвивати батьків, як особистостей. Наша головна мета - підвищення компетентності мам і тат. Тема дуже велика і дуже важлива, одного тренінгу мало, але ми спробуємо дати поштовх, надихнути кожного з присутніх.