Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Чому так складно знайти дитину під час війни? Блог Анастасії Білоусової, фахівця програми “Рінат Ахметов - Дітям. Сирітству - ні!”

01.12.2022

Щодня програма “Рінат Ахметов - Дітям. Сирітству - ні!” приймає дзвінки від українців, які не можуть знайти дитину на усиновлення.

Причини частіше об’єктивні - діти за кордоном та бажання кандидатів усиновити дошкільнят. Але з тими дітьми, що залишилися в Україні, все теж не так просто, як би хотілося.

Більшість кандидатів традиційно мріють усиновити одну дитину до 5 років, без діагнозів і сестер/братів. А на цю категорію “черги” були завжди і до війни. Кандидатів, готових взяти підлітків, майже немає. Але це - вибір кожного кандидата, і треба їхній вибір поважати.

Скажу чесно, чути розпач людей, які під час війни намагаються усиновити, дуже боляче.

“Ми пройшли навчання, зібрали усі документи, але після цього - все. Нам ніхто не допомагає. Служба каже, що на усиновлення в них зараз немає дітей до 5 років, взагалі тільки підлітки. А я бачу у вас на сайті і на сайті Мінсоцполітики є анкети маленьких дітей. Що сталося? Куди вони поділися? Від нас їх ховають?”

“Ми - кандидати в усиновителі, маємо всі документи на руках. Їздили у будинок маляти, директорка якого сказала нам, що діти в них є, треба дозвіл від служби у справах дітей. Але в службі нам дозвіл не дають, кажуть, що на усиновлення дітей немає. То як так, якщо вони є?”

“Чому служба нам не допомагає шукати дітей? Навіщо було взагалі відновлювати процес усиновлення під час війни, якщо дітей знайти неможливо?”

“Ми знайшли дитину на усиновлення за місцем евакуації, їздили туди, познайомилися з дитиною. Але коли вирішили остаточно - усиновлюємо, служба зателефонувала кудись, і нам відмовили - бо батьки дитини вирішили поновити батьківські права. Сил просто немає… Чому так багато проблем? Держава повинна йти назустріч усиновителям, але ми цього зовсім не відчуваємо…”.

Це тільки частина запитів. На більшість з цих запитань відповідей немає. Але дещо вдалося зрозуміти завдяки спілкуванню з фахівцями служб у справах дітей.

Тож, хотілося поділитися тим, що вдалося з’ясувати разом з кандидатами та фахівцями.

1. Більшість дітей, які перебували у будинках маляти, евакуйовані за кордон.

В Україні залишилися ті, в кого “особливі обставини” (наприклад, хвороба, з якою не приймають за кордоном, судові справи ще не вирішені тощо). Згідно законодавства, дітей, які евакуйовані за кордон, можна усиновити лише після їхнього повернення в Україну. А ті, що залишилися, можуть мати діагнози, які не кожен усиновитель готовий прийняти.

2. Служби у справах дітей не “ховають дітей”, як здається усиновителям. Дітей дійсно набагато менше, ніж було до війни. І ті, що є - або старші 10 років, або мають складні діагнози чи кілька братів-сестер.

3. Якщо в будинку маляти багато дітей, це не означає, що їх можна усиновити. На жаль, “статусних” дітей, які підлягають усиновленню, в цих будинках і до війни було 10%, а зараз - ще менше. Тому взяти дитину на влаштування в прийомну родину, ДБСТ, під тимчасове влаштування - значно простіше. Але далеко не всі усиновителі готові бути прийомними батьками або погодяться піти на “тимчасове влаштування”, яке не дає гарантій, що дитина залишиться з тобою назавжди.

4. Процес усиновлення відбувається за місцем евакуації дитини. Але служба за місцем евакуації все одно на постійному зв’язку з фахівцями за місцем реєстрації цієї дитини. Бо іноді біологічні батьки “статусної” дитини вирішують все ж таки забрати дитину до себе, пишуть заяву про поновлення батьківських прав. І тоді усиновити таку дитину точно вже не можна, навіть якщо вже відбулися зустрічі і рішення прийняте.

Нажаль, війна додала процесу усиновлення ще більших ускладнень, ніж він мав до війни. Але з війною процес усиновлення хоч і відновився, і навіть частково пішов у “Дію”, але має дуже багато нюансів та ускладнень.

Єдине, чим можна заспокоїти - так буде не завжди.

Війна закінчиться, і діти повернуться.

Термін дії документів, які отримали кандидати - майже 2 роки. Треба набратися терпіння, не втрачати надію і продовжувати шукати, або зачекати до перемоги.

Програма “Рінат Ахметов - Дітям. Сирітству - ні!” - з вами на зв’язку. Прямий номер та мейл вказаний на нашій Фейсбук-сторінці. Продовжуємо дізнаватися новини сфери усиновлення, бути на зв’язку з провідними експертами галузі. Продовжуємо надавати інформативну підтримку батькам, кандидатам і просто мрійникам.

Завжди раді вас підтримати!

Тримайтеся, і до зв’язку!