Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Чому існують черги на перегляд малюків? Кроки усиновителів до дітей. Відповідь на запитання користувачів “Сирітству-ні!”

03.02.2023

Програма “Рінат Ахметов - Дітям. Сирітству - ні!” щодня отримує питання від користувачів сайту та ФБ-сторінки, і деякі з них варті окремої публікації.

Так, за останній місяць програма отримала більше 10 звернень тільки з запитанням: “Чому існують черги на усиновлення, а саме на перегляд дітей та знайомство з ними? Чи це законно, особливо під час війни? Чи не можна це якось прискорити?” 

Про кроки усиновителів до дітей розповідає фахівець програми “Рінат Ахметов - Дітям. Сирітству - ні!” Анастасія Білоусова.

ЯКІ УСКЛАДНЕННЯ З УСИНОВЛЕННЯМ ПІД ЧАС ВІЙНИ

На жаль, під час війни процес усиновлення та опіки значно ускладнився. І тому є кілька причин:

1. Кількість дітей зі “статусом” зменшилася на ⅕ від загальної кількості. Саме тому, що їх евакуювали за кордон, через що усиновити їх можна тільки після їхнього повернення в Україну.

2. Частина дітей, які мають статус, із південних та східних областей, де тривають активні бойові дії, евакуювалися на Західну Україну. Усиновити/взяти під опіку їх можна за місцем евакуації. 3. Дійсно, черговість існує. Про це йдеться у постанові №907 від 16.08.2022

(фрагмент постанови №907 “Переважне право на усиновлення дитини мають її родичі, особи, у сім’ї яких виховується дитина, особи, які раніше усиновили рідного брата/сестру дитини. Іншим кандидатам в усиновлювачі інформація про дітей, які перебувають на місцевому обліку, надається в порядку черговості”.

Справа в тому, що існує регіональний та національний облік. Тобто спочатку з дитиною знайомляться регіональні кандидати, а тільки якщо вони не захочуть взяти дитину до себе, знайомство можуть запропонувати кандидатам “національного” обліку (які знайшли дитину на порталі Мінсоцполітики, сайтах "Сирітству - ні!", анкети дітей, "Зміни одне життя").

ХТО ПЕРШИЙ В “ЧЕРЗІ”?

РЕГІОНАЛЬНИЙ ТА НАЦІОНАЛЬНИЙ ОБЛІК

Перед тим, як зустрітися з кандидатами, анкета дитини проходить свій шлях. Він може бути короткий, а може бути довгий.

Спочатку, коли особова справа потрапляє до служби у справах дітей, відбуваються суди, за якими дитині призначається/не призначається статус дитини-сироти (або позбавленої батьківського піклування).

Після отримання статусу, анкета перебуває спочатку на регіональному обліку - її дають передивлятися, призначають побачення кандидатам, які зареєстровані саме в цій службі у справах дітей. Фахівець служби телефонує або надсилає запрошення щодо перегляду на електронну пошту.

(фрагмент постанови №907)  "Якщо на обліку кандидатів в усиновлювачі перебуває кілька осіб чи подружніх пар, кожному наступному кандидатові надсилається повідомлення з інформацією про дитину (стать, вік, наявність братів чи сестер, наявність інвалідності з урахуванням рекомендацій, зазначених у висновку про можливість бути усиновлювачами), якщо попередній відмовився від ознайомлення з інформацією або від отримання направлення для знайомства з дитиною, про що є відповідні записи в книзі обліку кандидатів в усиновлювачі - громадян України, яким надано інформацію про дітей, які можуть бути усиновлені, за формою згідно з додатком 16, та в Єдиному банку даних".

Якщо ніхто з регіональних кандидатів не виявив бажання усиновити/взяти під опіку, анкету виносять не централізований (національний рівень), і дають можливість знайомства з кандидатами з інших регіонів України.

(фрагмент постанови №907) “У разі видачі кандидатам в усиновлювачі направлення для знайомства з дитиною, про що є відповідні записи в книзі обліку кандидатів в усиновлювачі - громадян України, яким надано інформацію про дітей, які можуть бути усиновлені, іншим кандидатам в усиновлювачі інформацію про таку дитину може бути надано лише в тому разі, коли попередні кандидати не звернулися до служби із заявою про усиновлення, після закінчення строку дії виданого направлення або в разі їх відмови від усиновлення”.

До речі, саме так анкети потрапляють у базу даних сайту Мінсоцполітики та “Сирітству - ні!”.

(фрагмент постанови №907) “Кандидати в усиновлювачі, які за результатами ознайомлення з інформацією про дітей, які перебувають на регіональному обліку, не виявили бажання отримати направлення для знайомства з дитиною, можуть звернутися до Нацсоцслужби для ознайомлення з інформацією про дітей, які перебувають на централізованому обліку. За бажанням їм також може бути призначена дата наступного ознайомлення з інформацією про дітей, які перебувають на регіональному обліку”.