Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Чому гальмується реформування дитячих інтернатних закладів в Україні? Висновки засідання Ради регіонів

10.01.2014

Інтернатні заклади обласного підпорядкування малоефективні і незапитані дітьми та їх сім'ями, до того ж надзвичайно дорогі для бюджету.

Про це розповів Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко під час доповіді на засіданні Ради регіонів, що відбулося наприкінці грудня.

Аналіз інтернатних закладів різних типів підпорядкування показав, що більшість вихованців цих установ мають батьків – 104 тис.. І лише 10% – 13 тис. – це діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування. 

Саме тому в Україні є потреба змінити нинішню систему дитячих інтернатних закладів. Проте неузгоджені та непослідовні дії центральних органів виконавчої влади у цьому питанні гальмують весь процес.

«Подекуди мова йде про конфлікт інтересів. Так, на виконання Національної стратегії профілактики соціального сирітства, фахівець соціальної роботи зобов'язаний профілактувати вилучення дитини з сім'ї та громади, а працівники інтернатних закладів намагаються максимально влаштувати дітей у інтернати обласного підпорядкування, тому що вони пріоритетно фінансуються», - пояснив Юрій Павленко.

Отже, важливо узгодити дії відповідальних міністерств щодо реформування сиротинців в установи, затребувані сім’ями з дітьми.

З приводу цього Уповноважений Президента з прав дитини озвучив завдання, які мають виконати центральні органи виконавчої влади:

   - Мінсоцполітики необхідно внести, а Уряду якнайшвидше затвердити положення про Центри соціальної підтримки дітей і сімей;

  -  Міністерству охорони здоров'я України прискорити реорганізацію будинків дитини в центри медико-соціальної реабілітації новонароджених дітей та їх батьків;

  - Міністерству освіти та науки припинити практику безсистемної реорганізації інтернатних закладів та безпідставного розширення контингенту дітей в них;

   - Міністерству фінансів перенаправити фінансові потоки на виконання нових завдань - надання соціальних послуг в громаді і опрацювати питання щодо врахування витрат на утримання центрів соціальної підтримки дітей і сімей у районах і містах при визначенні міжбюджетних трансфертів, запровадивши для Центрів такий же спосіб фінансування, як для шкіл-інтернатів, притулків тощо.

 

В цілому, реорганізація інтернатів не швидкий процес і вимагає підтримки й розуміння з боку не лише влади, а й громадськості. Але з впевненістю можна сказати, що цей процес вже запущений. Відтак, за словами Юрія Павленка, cтабільно зростає усиновлення та влаштування дітей в сім'ї. 82% (76 тисяч) дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування виховуються в сім'ях, а не в інтернатах. Зменшується кількість посиротілих дітей, за останні три роки на третину зменшилось позбавлення судами батьківських прав.

Повний текст доповіді Уповноваженого читайте тут

 

 

Sirotstvy.net за інформацією прес-служби Президента України