Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Чому біологічних дітей бажано взяти з собою у дитячий заклад. Готуємось прийняти дитину

14.12.2020

Програма “Рінат Ахметов - Дітям. Сирітству - ні!” продовжує публікації проєкту “Готуємося прийняти дитину в сім’ю”.

На цей раз нагадаємо, як саме в ідеальному варіанті треба приймати рішення про усиновлення.

Головне - батькам треба чесно зважити свої можливості та отримати дозвіл усіх членів родини. Треба розуміти: чим більше часу дитина знаходиться у закладі або у неблагополучних батьків, тим більше духовних сил та часу прийдеться витратити на його реабілітацію та адаптацію. Тому реалізовувати мрію - подарувати щастя іншій дитині - треба із впевненістю, що у вас є взаєморозуміння і підтримка усіх членів власної родини.

Важливий момент! Думка біологічної дитини має велике значення, тому треба її підготувати. Саме тому психологи радять розпочати підготовку - із відвідування закладу разом з власною дитиною. Біологічних дітей бажано взяти із собою у дитбудинок на зустріч, щоб вони побачили, як живуть дітки у закладах. Наприклад, можна принести речі, іграшки, книги.

Візит у дитбудинок допоможе сформувати у біологічної дитини кілька корисних якостей:

1.Формування милосердя та співчуття. Часто сучасні батьки більше розвивають інтелект, комунікаційні та інші здібності, не звертаючи увагу на милосердя і співчуття. А потім дивуються, чому їхня дитина - егоїстична та жорстока. Тому візит в інтернати допоможе викликати у дітей співчуття і бажання допомогти.

2.Новий життєвий досвід. Після зустрічі в дитбудинку, біологічна дитина зможе порівняти власне життя із життям сиріт. Навчиться цінувати те, що має зараз. Зможе з більшою повагою ставитися до рідних (за умови розмов із батьками).

3.Підняття самооцінки. Коли дитина принесе подарунки у заклад, вона відчує, що зробила гарний вчинок. Це підніме її (його) самооцінку. Навіть підсвідомо дитина відчує, що дарувати подарунки іншій людині не менш приємно, ніж їх отримувати.

4.Формування реальної картини світу. Деякі батьки ховають від дитини недоліки світу, не розуміючи, що зіткнення з реальністю все одно відбудеться. Світ - це не тільки піцца, мультики та турботливі батьки. Крім того, обов’язково потрібна відверта розмова батьків із біологічними дітьми. Їм треба пояснити мотиви усиновлення, акценти та пріоритети, які будуть діяти після появи нової дитини.

(Що саме треба говорити біологічній дитині - читайте у наступних публікаціях)