Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Будувати майбутнє можна вже вчора. І Тетяна Носач знає як

27.02.2015

Тетяна Носач, виконавчий директор Української Мережі за Права Дитини, отримала нагороду від Президента України за волонтерську діяльність у зоні бойових дій.

Тетяна активно допомагає дітям та дорослим, що залишилися в Донецьку й області. У першу чергу – молодим мамам з новонародженими дітьми, багатодітним сім’ям.

Здається ще зовсім недавно Тетяна рятувала дітей у мирному Донецьку. Як соціальний працівник вона вчила молодих батьків (в основному це були випускники інтернатів) піклуватися про новонароджених дітей, за потреби шукала житло та роботу для одиноких мам, словом – робила все, щоб дитина залишилася з мамою і не потрапила до сиротинця.

Своїх підопічних вона не покинула й тоді, коли в Донецьку стало неспокійно. Купувала квитки для бажаючих виїхати, організовувала евакуацію для сімей з дітьми, одиноких мам і вагітних жінок. Виїхавши разом зі своєю сім’єю, почала допомагати гуманітаркою в зоні АТО, а для тих, хто виїхав, – шукати житло та дбати про психологічну підтримку всіх, хто цього потребує.

І все це при тому, що власні її проблеми мало чим відрізнялися від інших: втрата роботи та рідного дому, переїзд у нове місто та невідомість перед майбутнім. Тетяна  –  мама трьох синів – так просто здатися й опустити руки не змогла. У Донецьку залишився рідний дім, але справа всього життя, покликання – допомагати дітям, які сьогодні тут і зараз потребують нашої підтримки, – не зникає.
 
З 2003-го року Донецький міський кризовий центр «Місто Сонця», який очолювала Тетяна Носач, працював для попередження дитячої безпритульності. Тут дбали переважно про дітей-підлітків. Другий заклад – Центр матері та дитини при фінансуванні Фонду Ріната Ахметова – було створено для новонароджених дітей та їх батьків у складних життєвих ситуаціях. Молоді мами разом з дітьми могли жити тут від шести місяців до півтора року, поки не вирішаться питання про постійне житло або роботу для них. У середньому протягом року тут проходили реабілітацію близько 35 мам разом з дітьми. І за весь час – жодної відмови від дитини.
 

«Наша робота була організована з усіма сімома пологовими відділеннями Донецька, ми виїжджали щойно дізнавалися про намір породіллі або вагітної жінки відмовитися від своєї дитини, – розповідає Тетяна. – Ця взаємодія з пологовими будинками вибудовувалася кілька років, не відразу лікарів вдавалося переконувати допускати нас до породіллі. Це була не легка робота. Улітку та на початку цієї осені до нас продовжували звертатися з пологових будинків, та наші центри були вже в евакуації. І все ж фахівці, що залишилися в Донецьку, продовжували виїжджали у пологові будинки, але ми не могли забирати до себе мам».


Приймати знову мам разом з дітьми заважала не лише втрата організації та інструментів роботи, це було б просто небезпечно. Зараз в центрі «Місто Сонця» розбиті вікна та стеля, мародерів будівля теж не залишає в спокої. А Центр матері та дитини, на щастя, вистояв. Робота цих закладів вкрай важлива для профілактики соціального сирітства, яке, очевидно, сьогодні зростає по всій Україні.

Тому й зупиняти свою роботу Тетяна не збирається. Не маючи можливості працювати в рідному Донецьку, вона застосовує свій досвід з Києва, і як може, продовжує займатися профілактикою відмов матерів від новонароджених дітей.

Під час VII Міжнародної конференції Українського форуму благодійників «Благодійність та волонтерство в дії: рятуємо, примирюємо та будуємо майбутнє» Тетяну Носач було нагороджено за виявлену нею громадянську позицію.

 

Дружина Президента Марина Порошенко, виступаючи перед учасниками конференції, наголосила: «Громадянське суспільство сьогодні очолили волонтери і благодійники. Без вас державна влада не впоралася б із усіма проблемами».

І так хочеться, щоб у нас частіше і вагоміше звучало це позитивне, з назви конференції, «будуємо майбутнє», що для багатьох-багатьох волонтерів є сьогодні щоденною, складною і такою необхідною роботою.



 

http://sirotstvy.net