Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Боротьба з коронавірусом: як підтримка Фонду Ріната Ахметова допомагає лікарям швидкої допомоги

22.09.2020

До тридцяти звернень від пацієнтів з підозрою на Covid-19 щодня отримують медики швидкої допомоги Житомирської області. Самі лікарі змушені оцінювати кожен виклик як потенційне джерело інфекції.

– Буває, що бригаду викликають через болі в серці. Приїжджаємо, а родичі повідомляють, що у хворого висока температура. І відразу зрозуміло, що це коронавірус, – каже Віктор Крживульский, лікар медицини невідкладних ситуацій.

З початку епідемії медики Житомирської області госпіталізували понад 1000 хворих на коронавірус. Працювати доводиться не покладаючи рук, але ситуацію значно полегшують сім сучасних автомобілів швидкої допомоги. Вони були передані області за  проєктом «200 швидких для України» Фонду Ріната Ахметова.

– Це найсучасніші автомобілі, тому вони використовуються для важких форм коронавірусу. У них є серйозне обладнання, в тому числі для підтримки дихання. Це справжня реанімаційна палата на колесах. Допомога Фонду Ріната Ахметова завжди своєчасна, велике спасибі!, - сказала Світлана Мошковська, в.о. головлікаря Центру екстреної медичної допомоги Житомирської області.

Проєкт «200 швидких для України» змінив якість екстреної та первинної медико-санітарної допомоги в країні. Тепер медики можуть приїжджати до пацієнтів швидше, а допомагати - ефективніше.

– Це найбільший внесок однієї людини в державну медицину за час незалежності. Бригади швидкої допомоги на цих машинах можуть врятувати мільйон життів на рік, – пояснила Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду.

Проєкт «200 швидких для України» був реалізований за особистим рішенням Засновника Фонду Ріната Ахметова. Вперше за 28 років незалежності країни Рінат Ахметов – єдиний благодійник, який передав медикам таку кількість суперсучасних машин швидкої допомоги. Українська медицина отримала 64 позашляховика, 22 неонатальних автомобіля і 114 «реанімації на колесах».