Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Блог спеціаліста програми «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» Анастасії Білоусової. Нові анкети, обстеження житла та онлайн-побачення з дітьми – перші кроки…

28.05.2020

«Треба трошки почекати», «Наберіться терпіння», «Коли скінчиться карантин, ви нарешті побачитеся з дитиною». Такі слова щодня пишу у відповідь на численні листи та повідомлення користувачів порталу «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» А ще нагадую: Мінсоцполітики вживає певні заходи, аби хоч трошки допомогти батькам і дітям.

Перший крок – онлайн-побачення. Саме від соцпрацівників я вперше почула, що подекуди запрацювала онлайн-форма знайомства кандидатів в усиновлювачі (опікуни, прийомні батьки) з дитиною, яка перебуває в закладі. Але! Не всі інтернатні заклади погоджуються на таке онлайн-побачення, посилаючись на відсутність технічної можливості. До того ж, онлайн-побачення не замінить реального спілкування. За словами фахівців служб у справах дітей, із маленькими дітками онлайн-зустрічі проходять краще, ніж із підлітками. Це й не дивно. До підлітків треба знайти підхід, відчути, що і як треба сказати…

Словом, онлайн-побачення – це гарний варіант, аби вгамувати велике бажання геть стомлених очікуванням батьків, які вже все пройшли, все здали – і тут така біда, як карантин… Проте онлайн-побачення не замінять реального спілкування і не дадуть повного відчуття дитини і батьків. Хоча варіант, звісно, дуже хороший. У відео-форматі можна побачити, як дитина рухається, як говорить, як реагує на голос батьків, – усе це дуже важливо на початку формування стосунків між дорослими і дітлахами.

Другий крок. Деякі регіони відновили оформлення документів кандидатів в опікуни/прийомні батьки/усиновителі. Так, подекуди поновили обстеження житла майбутніх кандидатів і навіть визначили термін початку підготовчих курсів для кандидатів – з 1 червня. Відразу скажу, що це лише поодинокі кроки окремих регіонів, але рух вже помітний. І це надихає! До речі, Фонд Ріната Ахметова ініціює відкриття онлайн-навчання для кандидатів, нині ця ініціатива знаходиться на розгляді у провідних фахівців Мінсоцполітики.

Третій крок – поновлення анкетної бази дітей. Дуже боляче, що через карантин програма поки не може продовжити свої відрядження до закладів за новими історіями діток. Проте дуже приємно, що у цьому напрямі активізувалися служби у справах дітей і надсилають на портал «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» найсвіжіші фото нових діток, яких встигли поставити на облік.

Дуже дякуємо Луганській, Житомирській, Чернігівській та іншим областям за оперативність і співпрацю. А поки ми ще сидимо по домівках, розпочнемо активно поповнювати базу! Будемо сподіватися, що наступного місяця з’явиться можливість продовжити відеозйомку діток, які так чекають своїх нових добрих, турботливих і дуже терплячих батьків.