Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Без гумдопомоги людям у прифронтовій зоні буде важко вижити», – Джок Мендоза-Вілсон

08.07.2016

За 2 роки після початку конфлікту найбільш нужденними на Донбасі залишаються жителі сільської місцевості біля лінії зіткнення. Тому допомога, яку вони отримують від мобільних бригад Гуманітарного штабу Ріната Ахметова, настільки важлива. Про це під час круглого столу «Гуманітарна мапа 2.0. Мапа очікувань і настроїв» розповів Джок Мендоза-Вілсон, директор із міжнародних зв’язків і відносин з інвесторами компанії СКМ.

«Близько до лінії зіткнення проживають приблизно 600 людей на неконтрольованих територіях і 200 тис. – на підконтрольних. На їхнє життя сильно впливає війна. У них немає доступу до медичного обслуговування, немає постачання основних продуктів харчування, часто немає електрики та води. Люди відчувають себе втраченими й покинутими. «Мобільні» бригади Штабу Ріната Ахметова виконують важливу роботу, видаючи продуктові набори жителям прифронтової зони. Без цієї допомоги людям, які стали заручниками наслідків збройного конфлікту, буде важко вижити», – заявив Джок Мендоза-Вілсон.

Згідно з даними дослідження Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеним у травні-червні 2016 року на замовлення Гуманітарного штабу Ріната Ахметова, найгірша ситуація в сільській місцевості та маленьких містах Донецької області, особливо на непідконтрольній території. Найбільш нужденні – літні люди віком понад 60 років.

«Головна проблема – продовольство. У багатьох жителів Донбасу немає доходу або він дуже низький. У гуманітарних місій попереду ще багато роботи. Необхідно, щоб допомога доставлялася як на непідконтрольну територію, так і на підконтрольну. Але хотілося б бачити й підтримку з боку уряду. Українські громадяни тоді могли б сподіватися на майбутнє», – підкреслив Джок Мендоза-Вілсон.

Директор із міжнародних зв’язків і відносин з інвесторами компанії СКМ зазначив, що в питаннях надання гуманітарної допомоги міжнародним і українським благодійним організаціям необхідна лідерська позиція й координація з боку уряду. «Гуманітарні організації хочуть працювати ефективніше. Необхідно дати їм можливість забезпечувати цю допомогу. Я має закликати уряд України працювати з тими організаціями й людьми, які щодня задіяні в наданні гуманітарної допомоги для поліпшення ситуації», – зазначив він.

Також Джок згадав про складну ситуацію з перетином лінії зіткнення. «Щомісяця приблизно 600 тисяч людей намагаються перетнути КПВВ, пропускна здатність яких дуже низька. Щоб потрапити з однієї частини України в іншу, люди ризикують життям, потрапляючи під обстріл і перебуваючи у важких умовах. Влітку в багатокілометрових чергах вони змушені сидіти на спеці в машинах упродовж довгих годин. Необхідно поліпшити пропускну систему, щоб знизити ризик і випробування, яких зазнають люди», – заявив Мендоза-Вілсон.