Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

70% жителів Донбасу вірять, що упродовж 10 років регіон буде відновлено, – КМІС

06.07.2016

6 липня 2016 року під час круглого столу «Гуманітарна мапа 2.0. Мапа очікувань і настроїв» Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) представив дані соціологічного дослідження, проведеного в травні-червні 2016 року в території Донецької області на замовлення Гуманітарного штабу Ріната Ахметова й «Допоможемо ТВ».

Ключовими аспектами дослідження стали: соціальне самопочуття населення Донецької області через 2 роки після початку збройного конфлікту, думки людей про можливий розвиток ситуації на Донбасі, а також поточні потреби в продуктах харчування, медикаментах і непродовольчих товарах.

Основні потреби

За два роки конфлікту на сході України завдяки гуманітарній допомозі потреби жителів Донецької області знизилися. Більш ніж 50% жителів деяких міст Донецької області упродовж цих двох років відчували гостру потребу в ліках і продуктах харчування (за результатами досліджень КМІС у вересні та грудні 2014 року, у березні, червні, вересні та грудні 2015 р.).

Зараз ситуація покращилася, однак чверть жителів Донецької області, як і раніше, відчуває брак медикаментів, кожен п’ятий – продуктів харчування, а кожен десятий має дефіцит основних непродовольчих товарів. Люди потребують серцевих препаратів, ліків від тиску і хвороб суглобів. Люди відчувають потребу у свіжому м’ясі, молочних продуктах, фруктах.

Дані дослідження КМІС показали, що найбільш нужденними є літні люди віком понад 60 років. Найгірша ситуація в маленьких містах і селах на території, не підконтрольній Україні.

«Основні результати дослідження свідчать про те, що люди оцінюють загальну ситуацію, у якій вони живуть, краще, якщо порівняти з вереснем 2014 року. На цей момент 60% опитаних вважають ситуацію складною, але стерпною. У 2014 році так вважало менше половини населення Донецької області. І вдвічі скоротилося число тих, хто вважає своє становище нестерпним», – повідомив генеральний директор КМІС Володимир Паніотто.

Масштабна гуманітарна підтримка регіону дозволила уникнути гуманітарної катастрофи і стабілізувати ситуацію з потребами.

За даними соціологічного дослідження 27% жителів Донецької області особисто отримують гуманітарну допомогу. В абсолютних цифрах це понад 750 тис. осіб віком понад 18 років. Причому 75% цієї допомоги – від Гуманітарного штабу Ріната Ахметова. Також населення отримує допомогу від Міжнародного Комітету Червоного Хреста, ООН, Чеської гуманітарної організації «Людина в біді» та інших міжнародних організацій.

«За 2 роки після початку конфлікту гуманітарна допомога залишається для багатьох людей похилого віку та соціально незахищених категорій населення Донбасу єдиним джерелом існування. Завдяки масштабній гуманітарній підтримці Гуманітарного штабу Ріната Ахметова, міжнародних місій, волонтерських організацій потреби жителів Донецької області знизилися, якщо порівнювати з початком бойових дій. Троє з чотирьох – одержувачі допомоги Гуманітарного Штабу, – розповіла Римма Філь, координатор Штабу. – Люди звикли жити в біді, і це страшно. У ситуації тривалого конфлікту Штаб Ріната Ахметова буде продовжувати свою роботу в колишніх обсягах – доставляти продуктові набори з обох боків лінії зіткнення, допомагати пораненим і важкохворим дітям. У серпні Штаб організовує літній відпочинок для дітей Донбасу. У важкі часи Рінат Ахметов залишається зі своїми земляками».

Під час обговорення результатів дослідження директор із міжнародних зв’язків і відносин з інвесторами компанії СКМ Джок Мендоза-Вілсон зазначив, що на лінії зіткнення перебувають люди. І на їхнє життя постійно впливає війна.

«Приблизно 600 тис. людей проживає на неконтрольованих територіях і 200 тис. – на підконтрольних. У них немає основних продуктів, доступу до медичного обслуговування, немає електрики та води. Люди відчувають себе забутими й покинутими. Тому допомога, яку вони отримують від Штабу Ріната Ахметова та інших організацій, настільки важлива. Мобільні бригади Штабу виконують величезну роботу, видаючи продуктові набори жителям прифронтової зони. Без цієї допомоги неможливо вижити тим, хто став заручником наслідків збройного конфлікту. Необхідно надати гуманітарним місіям усі можливості для ефективної роботи, щоб забезпечувати цю допомогу», – сказав Джок Мендоза-Вілсон.

Соціальне самопочуття населення

Своє матеріальне становище жителі Донбасу оцінюють нижче, ніж населення України загалом: 68% населення країни і 73% жителів Донецької області мають значні труднощі з купівлею їжі та одягу. Також у Донецькій області більше людей, які низько оцінюють можливість задоволення своїх життєвих потреб. Не розраховують на отримання медичної допомоги 24% жителів Донецької області і 9% населення України, на наявність повноцінного відпочинку – 42% у Дон. обл. і 23% в Україні, на можливість вільного переміщення за межі регіону – 35% у Дон. обл. і 23% в Україні.

«Водночас, жителі Донецької області більш оптимістично оцінюють можливість поліпшення життя наступного року, ніж населення країни загалом. Кожен третій опитуваний житель Донецької області й кожен сьомий українець прогнозують, що за рік його сім’я буде жити краще, ніж зараз», – повідомила Марина Шпікер, науковий співробітник КМІС.

Розвиток ситуації на Донбасі

Мир – головне бажання населення. Люди хочуть, але вже не вірять у швидке настання миру: майже половина (42%) жителів Донецької області навіть не беруться передбачити, коли завершитися конфлікт і тільки 3% вірить, що це відбудеться упродовж декількох місяців.

Зате в оцінках довгострокової перспективи населення Донецької області налаштоване оптимістично: 70% вважають, що упродовж десятиліття проблеми Донбасу буде розв’язано, і регіон буде відновлено.

Соціологічне дослідження КМІС «Гуманітарна мапа 2.0. Мапа очікувань і настроїв» проводилося з 29 травня до 12 червня 2016 року включно. Методом телефонного інтерв’ю на стаціонарні та мобільні телефони (CATI) було опитано 2110 респондентів віком понад 18 років зі 100 населених пунктів Донецької області, як на підконтрольній, так і на непідконтрольній території.