Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Алла Кіріяк: «Інтернатна система шкідлива для дитини»

04.04.2018

В Одеській області стартувала розробка регіональної стратегії реформування закладів інтернатного догляду. Про це в інтерв’ю «Студії і» розповіла начальник Служби у справах дітей Одеської обласної державної адміністрації Алла Кіріяк.

В області нараховується 5 тисяч дітей-сиріт, з яких лише 800 утримуються в інтернатних закладах – стверджує начальник Служби у справах дітей Одеської ОДА Алла Кіріяк. Решта вихованців потрапляють до притулків та інтернатів через погані умови життя у власній родині, більшість з них має батьків.

Між тим, система утримання дітей в інтернатах, яка діє в Україні з радянських часів – недосконала.

«Потрібно припинити направляти дітей до інтернатів. Треба розвивати соціальні послуги за місцем проживання дитини, у кожній конкретній сім’ї. Особливого догляду потребують родини, які опинилися у складних життєвих обставинах, де є дітки від народження до трьох років. Соціальний супровід їм необхідний, щоб попередити ризик виникнення порушень розвитку дітей у ранньому віці».

Як розповіла Алла Кіріяк, на першому етапі впровадження стратегії потрібно ретельно проаналізувати умови життя дітей, виявити їх потреби та індивідуальні особливості. Це робота як для районів, так і для нових ОТГ, створених в області.

«Заклади, де виховується більше ніж 10 дітей – це місця несвободи. Кожна дитина має мати свій куточок, своє місце, простір, стіл, іграшки, одяг. Варіантів і моделей влаштування дитини є безліч. Це й пошук родичів, готових взяти дитину на виховання, влаштування в малі форми сімейних будинків, прийомні родини, опікунство. В будь-якому разі дитина має жити в сім’ї, або в умовах, наближених до сімейних».

Спеціалісти програми «Сирітству – ні!» Фонду Ріната Ахметова рекомендують переглянути відеорозмову, щоб зрозуміти, як відбуватиметься реформування інтернатної системи в Одеській області. Повне відеоінтерв’ю можна переглянути, перейшовши за цим посиланням.

Джерело: «Студія і».