Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Актуально під час карантину: примушувати вчитися чи дати свободу?

02.04.2020

Зараз батьки та діти шкільного віку опановують новий тип навчання – онлайн. Невелика частка діток працює в онлайн-режимі, ніби в школі – по годинах (як правило, у такому випадку вчителі використовують програму Zoom).

Переважна більшість шкіл користуються програмами типу Classroom. А це зовсім інша форма навчання, що нагадує екстернат. Дитині задають завдання, які вона повинна виконати та надіслати. І ось тут виникає дуже багато нових питань, вирішення яких покладено не на вчителів, а на батьків і самих дітей.

Отже, як привчити дитину щодня робити домашні завдання і так, аби не стати для неї ворогом на все життя? Чи треба примушувати дитину? Чи дати їй волю? Спеціалісти програми «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» пропонують декілька коментарів видатного дитячого психолога Юлії Борисівни Гіппенрейтер.

«Вихователь, який примушує дитину щось робити без її особистого волевиявлення, таким чином вбиває її природний розвиток, – впевнена Юлія Борисівна. – Чому батькам мимоволі найчастіше доводиться примушувати дитину робити уроки? Причина перша – батьківська гіперопіка. Причина друга – впевненість батьків, що дитина буде вчитися, тільки коли її змусити це робити.

ЗАГАДКА ПАГАНІНІ – УСПІХ ВСУПЕРЕЧ ПРИМУШЕННЮ

Щоправда, відомі випадки, коли дитина досягала успіхів. Таких дітей називають «загадкою Паганіні». Батько Паганіні був дуже жорстоким. Примушував сина щодня грати, бив по пальцях та закривав вдома самого. Якщо маленький Ніколо тікав погратися на вулиці, батько бив його з особливою жорстокістю. Як сталося, що Паганіні такі став відомим скрипалем і не зненавидів свій інструмент? Відповідь – у стійкому внутрішньому мотиві самого Ніколо.

У 7 років він вперше відчув і побачив церковний орган – і був зачарований ним. Він застиг і слухав, забувши про все і про всіх. Саме цей досвід, це відчуття чарівності стало головним моментом його життя. Він захотів відтворити щось подібне, шукав нові мелодії та звуки. Звуки музики надихали його, надавали великий ресурс. Тому Паганіні став надзвичайним скрипалем не завдяки тому, що тато його примушував, а не зважаючи на це! Його особиста воля, його натхнення виявилися сильнішими за батьківську суворість.

ВИХОВАННЯ СВОБОДОЮ ВОЛЕВИЯВЛЕННЯ

Американський педагог і психолог Олександр Нілл на початку ХХ століття створив нетипову школу для проблемних дітей, яка проіснувала майже півстоліття. Мета закладу – повернення дитині свободи волевиявлення. Наприклад, у школі можна було ходити на ті уроки, на які хочеш, чи взагалі не ходити.

Виявилося, що середній термін одужання від «ненависті до уроків» – три місяці! Дивувало, що діти, які поверталися до навчання, швидко наздоганяли все, що прогулювали. Нілл був упевнений: єдине, що треба, це вірити в дитину, що по суті вона добра, а не жорстока. Його висновки – не примушувати дитину, а дати їй награтися та підтримувати її емоційно. Відмініть владу, дайте дитині побути собою, вважав Нілл. Не підштовхуйте її весь час. Не вчить її. Не читайте нотацій. Не намагайтеся возвеличувати дитину, не примушуйте її щось робити. Можливо, ці відповіді вам не підходять, але усунувши мою, ви повинні знайти щось краще».