Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

720 хворих на туберкульоз з множинною лікарською стійкістю до препаратів все-таки отримають необхідні ліки

26.01.2012

Лікування 720 пацієнтів, хворих на туберкульоз з множинною лікарською стійкістю, в рамках Програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» протитуберкульозними препаратами другого ряду буде здійснено, незважаючи на те, що не всі з цих препаратів наразі доступні в Україні.

 Щоб виконати заплановану Програму з лікування 720 хворих зі стійкими формами туберкульозу Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» погодив з Глобальним Фондом для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією (далі Глобальний Фонд) та МОЗ України одноразовий ввіз в Україну протитуберкульозних препаратів другого ряду канаміцину та капреоміцину, що відповідають міжнародним стандартам якості (прекваліфікація ВООЗ, GMP – “Good manufactures practice” ), однак поки не мають реєстраційного свідоцтва МОЗ України.

В цілому для лікування хворих запланована закупівля 6 протитуберкульозних препаратів другого ряду: канаміцину, капреоміцину, левофлоксацину, ПАСКу, етіонаміду та циклосеріну. Однак, препарати канаміцин і капреоміцин, що затверджені ВООЗ, не зареєстровані в МОЗ України і не могли бути закуплені раніше, оскільки реєстрація в Україні є вимогою Глобального фонду. Закордонні виробники реєструвати власний продукт в Україні відмовились, а український виробник - «Київмедпрепарат» - ще має завершити складну процедуру прекваліфікації ВООЗ за цими препаратам, перш ніж Глобальний фонд погодиться на їх застосування.

Для вирішення ситуації, що склалась, Глобальний фонд рекомендував застосувати процедуру одноразового ввезення незареєстрованих препаратів на територію України. Закупівля протитуберкульозних препаратів буде проводитись через Глобальний лікарський фонд (GDF). Однак виконавець потребував гарантій, що МОЗ дозволить одноразове ввезення цих препаратів, тож Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» звернувся до Міністерства Охорони Здоров’я з проханням надати такі гарантії і отримав позитивну відповідь.

Як повідомлялось, 13 січня 2012 р. Фонд отримав листа від МОЗ за підписом заступника Міністра охорони здоров’я України Толстанова К.О., яким Міністерство гарантує надання дозволу на одноразове ввезення канаміцину та капреоміцину в Україну.