Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

7 років роботи порталу «Сирітству – ні!»: понад 8 тисяч дітей знайшли родини

09.12.2016

Сьогодні, у день 7-річчя запуску порталу «Сирітству – ні!», про тенденції усиновлення в ході прес-брифінгу в ІА «Українські новини» розповіли координатор Гуманітарного штабу Римма Філь, керівник програми «Сирітству – ні!» Євгенія Рзаєва та керівник відділу національного усиновлення Мінсоцполітики України Ольга Оліфер.
 

«Для максимальної та ефективної допомоги дітям-сиротам, які шукають батьків, Фондом Ріната Ахметова був створений портал «Сирітству – ні!». За 7 років його роботи надійшло 29 500 звернень на гарячу лінію. Понад 8 тисяч українських дітей уже влаштовані в сім’ї. Ми раді, що багато батьків знаходять своїх діток на порталі й знаємо, що ці діти потім виховуються в люблячих родинах», ‒ сказала Римма Філь.

За час роботи порталу сім’ї знайшли 3 314 хлопчиків і 4 970 дівчаток. Найчастіше діток усиновлювали в Донецькій, Дніпропетровській, Одеській, Харківській та Запорізькій областях.

«Усиновлення цих дітей – це результат, який став можливим завдяки співпраці Фонду Ріната Ахметова з Міністерством соціальної політики України та службами у справах дітей. Найпопулярніша форма влаштування дитини в сім’ю на порталі – усиновлення. Таке рішення прийняли 58% батьків. Кожна 4-а дитина (25%) була влаштована в прийомну сім’ю або дитячий будинок сімейного типу, і кожна 6-а (17%) – під опіку», – розповіла Євгенія Рзаєва.
 

«Дуже приємно, що ми співпрацюємо вже багато років. У рамках порталу проводиться величезна копітка робота. Завдяки йому потенційні батьки можуть побачити свою дитину й прийняти рішення усиновити. Загалом на сьогоднішній день в Україні дітей-сиріт, які підлягають усиновленню, близько 18 тисяч. Через військові дії й економічну ситуацію в останні роки дітей усиновлюється менше. Також ми не маємо інформації про те, скільки сиріт знаходиться в Криму та на непідконтрольних територіях Донбасу», ‒ розповіла Ольга Оліфер.

У 2016 році портал перенесений на сучасну платформу, яка вміщує повну інформацію про дітей-сиріт із кожного регіону України. Команда Фонду Ріната Ахметова самостійно готує відеосюжети про дітей-сиріт. За 5 місяців роботи відзнято більше 60 дитячих історій. Після ротації роликів на порталі Фонду та телеканалі «Україна» кожна п’ята дитина була усиновлена.

«У 2017 році Фонд запрошує до співпраці всі українські телеканали й сайти, які готові показувати сюжети про дітей-сиріт. Для нас дуже важливо, що завдяки розміщенню інформації про дитину збільшується ймовірність усиновлення. Давайте дамо дітям більше можливостей бути побаченими й почутими», ‒ сказала Євгенія Рзаєва.