Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

7 найчастіших хвороб, які діагностують у дітей-сиріт. Відповідь на запитання користувачів порталу

11.12.2020

Фахівці програми «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» продовжує відповідати на запитання користувачів нашого порталу. На цей раз запитання надійшло від Марічки Кипілої з Дніпропетровщини: «Підкажіть, які хвороби частіше зустрічаються у діток, які довго перебувають у закладах?»

– Найчастіше у покинутих діток розповсюджені хвороби, що з’явилися через байдуже ставлення їхньої мами під час вагітності (куріння, алкоголь тощо). Саме тому покинута такою мамою дитина має великий шанс отримати при народженні такі хвороби:

1. Перинатальна енцефалопатія (ПЕП). Частота захворюваності сирітками на ПЕП – до 80% випадків. Це судинні пошкодження головного мозку на 28-му тижні вагітності та у перші 8 днів життя немовляти. У цей період мозок найбільш незахищений. Будь-який негативний вплив на нього відразу стає проблемою. Основна причина ПЕП – гипоксія (нестача кисню). ПЕП може проявитися як мінімальна дисфункція мозку, затримка мовного розвитку, так у складних випадках – олігофренію чи гідроцефалію.

2. Хвороби очей. Частота захворюваності сирітками – 25-30% випадків. Косоокість, ністагм, птоз, часткова атрофія дисків зорових нервів.

3.Кардиопатологіі. Частота захворюваності сирітками – 65-70% випадків (порок серця – 12%) Це можуть бути функціональні зміни серцево-судинної системи, таких більшість. Порок серця може бути без порушень кровообігу або у тяжких випадках з порушенням кровообігу.

4. Дисплазія тазу, шиї. У ранньому віці та при своєчасному лікуванні це виправляється.

5. Грижі (пупкові та пахові). Якщо вчасно звернутися до хірурга, більшість цих діагнозів знімається у ранньому віці.

6. Носії антитіл гепатиту В та С. Такі дітки перебувають під наглядом фахівців на диспансерному лікуванні, після чого діагноз знімається. Деякі з них, носії антитіл, самі вкрай рідко хворіють на гепатит.

7. Інфекції сечових шляхів. Частота захворюваності сирітками – 20-25% випадків. Потребує нагляду у стаціонарі. Головне – виключити патології сечівника.

Крім перелічених, дітки у закладах страждають хворобами, що притаманні при зниженому імунітеті: хронічні пневмонії, бронхіти, риніти, дисбактеріоз.

Треба додати, що більшість діагнозів коригується. Все залежить від ступеня складності захворювання, а ще – від комбінації цих захворювань. Іноді сам факт перебування у сім’ї, а не в закладі дивовижним чином сприяє одужанню чи поліпшенню стану здоров’я дитини.