Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

5 фільмів, які бажано подивитися прийомним сім’ям та сім’ям усиновителів. Поради психолога

10.11.2020

Кіноіндустрія дуже швидко інтегрувалася у наше життя. І тепер у кожної родини є можливість дивитися будь-які фільми у будь-який зручний для них час. Але чи кожен фільм корисний для сімейного просмотру, особливо якщо ця сім’я - надзивчайна, і взяла до себе дитину-сироту? Фахівці програми “Рінат Ахметов- Дітям. Сирітству - ні!” поцікавилися досвідом Тетяни Турченко, психолога Київського міського центру соціальних служб, яка вже певний час відслідковує корисні кінострічки для сімейного перегляду. Відібрали топ-5 фільмів, які Тетяна рекомендувала для сімейного перегляду та обговорення.

Мультфільм: «Клаус»

Вікові обмеження: 6+

«Один добрий вчинок, надихає на новий».

Будь-яка ворожнеча між людьми тане від звичайної доброти і можна довго сперечатися, але саме добрі вчинки надихають. Маленьке та холодне містечко Смеренсбург поринуло в сірість та злість, люди поділилися між собою на два клани, які ненавидять один-одного. Життя змінюється тоді, коли на їх територію ступає новий листоноша. Так-так, саме, він і змінить життя цих мешканців. А там вас чекає і знайомство з Клаусом, віддзеркалення хороших вчинків, спрага до навчання, справжня дружба, ну і звичайно трішки романтики. Дуже раджу брати тепле какао, ковдру та разом з вашими кіноманими поринути в нову легендарну Різдвяну історію про Санта Клауса.

Мультфільм «Мій братик з місяця»

Вікові обмеження: 6+

«Ми мало, що знаємо про життя на Місяці. Хоч ми і літали на місяць. Щоб зрозуміти цього малюка, потрібно спостерігати за ним і допомогти полюбити це життя. Потрібно запастися терпінням. Протягнути нитку між Землею та Місяцем. Скільки кроків нам на зустріч зробить він? Скільки кроків зробимо ми?» Цими словами автор завершує короткий мультфільм, про який ми сьогодні вам розкажемо. Через цей мультфільм ви зможете очима дівчинки, у якої братик народився з розладом аутичного спектра, пояснити своїм дітям про це захворювання. Батько Фредерік так розповідає про свій фільм: «Коли ми зрозуміли, що в нашого сина проблеми, педіатр направив нас в центр психічного здоров’я, в якому ми, батьки, почали проходити сеанси психоаналізу. Ми стали шукати інші рішення по догляду за хворими дітьми в лікарнях і вдома, і паралельно ми вирішили створити фільм. Це був спосіб розказати невелику історію, щоб говорити про проблему аутизму у зрозумілій формі. Цей фільм можуть дивитися всі: батьки, спеціалісти, ті, для кого аутизм не значить нічого, і ті, хто в житті зустрівся з цим».

Фільм “Дангал”

«Переможці не ростуть на деревах. Їх потрібно плекати. З любов'ю та пристрастю. Тяжкою працею».

Вікові обмеження: 14+

Дангал – в переводі з хінді значить боротьба. І саме бій з противником, з татом, стереотипами, самим собою, суспільством буде головним в даній картині. Реальний бій, реальна історія, реальна перемога. «Махавіра - колишній борець з вільної боротьби і національний чемпіон родом з села в штаті Харьяна. Він був змушений завершити кар'єру щоб утримувати сім'ю. Пригнічений тим, що він не може виграти олімпійську медаль за свою країну, він обіцяє, що це зробить його майбутній син. Але, як на зло, у нього народжуються тільки дівчатка…

“Цей фільм – незвичний, адже в багато моментів в сюжеті можуть виклати різні емоції і супротив з діями героїв але тільки додивившись до кінця ви зрозумієте, що стоїть за цими діями, - каже психолог Турченко Тетяна.- Розмовляйте, запитуйте, діліться своїми враженнями з вашими підлітками”.

Фільм: «Дорога, дорога додому»

Вікові обмеження: 14+

«Всі ми там були”.

Дункан – 14 річний підліток, який переживає розлучення батьків та паралельно намагається налогодити відносини з новим чоловіком мами. Тихий, закритий та невпевнений хлопець, достатньо багато речей, якими б хотів поділитися тримає в собі. Не розкривається він здебільшого тому, що ніхто особливо і не цікавиться, що відбувається в його житті. Вітчим достатньо грубо та неохоче спілкується з Дунканом, що ще більше дистанціює його від матері. Одного дня, в барі, хлопець зустрічає дорослого чоловіка, з яким згодом зав’язує дружбу. Чим може закінчитися дружба дорослого молодика і підлітка? “Дуже важливо розуміти, що в підлітковому віці діти шукають себе, - психолог Тетяна Турченко. - Проходить фаза самоідентифікації і в цей час дорослі як ніколи потрібні дітям. Ми повинні розуміти, що цими безпечними та безумовно приймаючими дорослими мають стати батьки. Адже, не всім дітям пощастить зустріти такого друга, якого зустрів наш головний герой”.

Фільм: «Життя, як воно є»

Вікові обмеження: 16+

Життя достатньо непередбачуване і ми не знаємо ким ми можемо стати завтра. Так, зовсім різні люди в один день стали батьками однієї дитини. Фільм змусить вас посміхатися та плакати, сумувати та радіти. Але головна його ціль - показати, як не рідним та біологічним батькам потрібно прийняти рішення опікуватися над дитиною. Не для задоволення базових потреб, а для того, щоб знайти їй місце в своєму сердці! Думаю, цей фільм стане хорошим супроводженням вашого вечора і ви з підлітками можете знайти про що хотіли б поговорити після перегляду.