Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

45% українців вважають себе здоровими, але до лікарів звертаються не часто

31.07.2013

Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» спільно з компанією Philips в Україні оголосили результати дослідження оцінки здоров'я українців, проведеного у квітні 2013 року компанією GfK Ukraine. Мешканці України відповіли на питання про те, як вони оцінюють своє здоров'я, які чинники впливають на нього, що вони роблять для поліпшення свого самопочуття і з яких джерел беруть інформацію про методи лікування та профілактики. Дослідження також допомогло зрозуміти, чим українці відрізняються від жителів Росії та інших країн, де було проведено аналогічне опитування, і визначити рівень довіри українців до сучасних медичних технологій.

Сьогодні українці в цілому позитивно оцінюють стан свого здоров'я. 45% українців охарактеризували своє здоров'я як «швидше добре» і «дуже добре», а 42% - як «ані погане, ані добре». Жителі Києва налаштовані більш песимістично в цьому питанні, ніж українці в цілому: 21% киян оцінюють своє здоров'я як «швидше погане» і «дуже погане», тоді як в середньому по Україні цей показник становить 13%.

 

«З 2007 року фонд Ріната Ахметова працює у сфері охорони здоров'я, реалізуючи дві масштабні програми – «Зупинимо туберкульоз в Україні» і «Рак виліковний». У кожній нашій програмі, в кожному проекті перш ніж що-небудь зробити, ми вивчаємо ситуацію з усіх боків, щоб визначити найгостріші проблеми і найбільш ефективні дії. Важливою складовою завжди є опитування українців і розуміння того, що ж необхідно з точки зору пацієнта і населення в цілому, адже мова йде про такі поширені в Україні захворювання, як «онкологія» і туберкульоз. Отримавши результати цього опитування, ми були особливо стривожені тим, що більше 1/3 українців дуже рідко або взагалі ніколи не проходять профілактичні огляди: тільки 8% українців регулярно відвідують лікаря, а в більшості своїй українці звертаються до лікаря, коли є проблеми зі здоров'ям (41 %) або в крайньому випадку (37%). При цьому тільки рання діагностика при онкології та своєчасне звернення до лікаря при перших симптомах туберкульозу (кашель, що триває більше 2-3 тижнів; рясне потовиділення вночі; слабкість; підвищення температури тіла до 37) дають можливість вчасно розпочати і успішно пройти лікування. Отримавши відповіді на питання, що ж українці розцінюють як загрози своєму здоров'ю в найближчі 5 років, виявилося, що тільки 2,79% населення вважає туберкульоз потенційною загрозою здоров'ю, в той час як епідемія триває в Україні з 1995 року, а саме захворювання передається повітряно-крапельним шляхом. Не набагато більше українці побоюються поширення онкозахворювань і низько оцінюють ризик захворіти на рак найближчим часом (5 років). У той же час, на перше місце виходять побоювання захворіти вірусними інфекціями, грипом, болі в спині й проблеми з тиском. Для нас це сигнал про те, що потрібно не тільки навчати лікарів-фтизіатрів, розвивати лабораторну діагностику туберкульозу, закуповувати протитуберкульозні препарати другого ряду, будувати і оснащувати онкоцентри найсучаснішим радіологічним устаткуванням, але і продовжувати інформувати населення про те, які загрози є і які можливості існують”, – говорить Анатолій Заболотний, директор фонду Ріната Ахметова “Розвиток України”.

«Для Philips, як компанії, що працює в індустрії здоров'я і благополуччя і націленої на поліпшення якості життя людей, це дослідження – спосіб привернути увагу до питань здоров'я українців і краще зрозуміти потреби населення у медичних технологіях. Результати дослідження в Україні свідчать про необхідність проведення освітніх кампаній, що піднімають питання своєчасної діагностики для ефективного лікування захворювань і турботи про здоров'я. Ми, зі свого боку, будемо пропонувати технології та рішення, які максимально точно і повно відповідають потребам українців, і передбачають їх", – прокоментував Максим Кузнєцов, генеральний директор Philips в Україні.

Найважливішими показниками для українців, які визначають їх здоров'я і благополуччя, є довкілля (важливе для 84%), загальний фізичний стан (80%), рівень стресу (80%) і рівень вартості життя (78%).

30% мешканців України шукають інформацію про діагноз і лікування в першу чергу у лікарів, ще 29% - у друзів і родичів. Аналогічна ситуація і в Росії: 32% росіян будуть шукати інформацію про діагноз і лікування у лікарів і стільки ж звернуться за порадою до друзів і родичів. У Німеччині 60% респондентів звернуться до лікаря і тільки 15% - до друзів або родичів.

 

У більшості українці звертаються до лікаря, коли є проблеми зі здоров'ям (41%) або в крайньому випадку (37%). При цьому жінки відповідальніше ставляться до свого здоров'я: більшість жінок (48%) звертаються до лікаря при виникненні проблем, а більшість чоловіків (44%) відкладають візит до лікаря до «крайнього випадку».

Більше половини українців позитивно оцінюють вплив технологій на їх стиль життя і стан здоров'я. 53% українців переконані в тому, що технології змінять їхнє життя у найближчі 10 років (для порівняння, в Росії так вважають 61% опитаних, у США - 79%, у Німеччині - 67%). Майже половина українців (46%) і росіян (47%) упевнені, що медичні технології збережуть їх здоров'я до похилого віку і дозволять прожити довше.