Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

40% переселенців коштів вистачає тільки на харчування – експерти

29.09.2016

На сьогодні в Україні 1,7 мільйона внутрішніх переселенців. Майже 40% з них змушені економити навіть на харчуванні, ще 40% коштів вистачає тільки на їжу. Задовольнити всі потреби можуть тільки приблизно 20% внутрішньо переміщених осіб. Такі дані 28 вересня озвучила Ганна Гвелесіані, аналітик Інституту демографії та соціальних досліджень, під час прес-конференції, присвяченої проблемам і потребам переселенців.

«Проблема низьких доходів, слабо розвинений ринок праці, недостатній доступ до базових соціальних послуг, їхня низька якість, проблеми з житлом. Ці проблеми характерні для всіх жителів України. Переселенці не є винятком, але на них впливає низка інших чинників, які потрібно враховувати. Це, зокрема, і психологічний стрес, і втрата соціального статусу, втрата роботи. Тому ця категорія є більш соціально вразливою», – розповіла Анна Гвелесіані, аналітик, науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи НАН України.

За словами експерта, ключовими проблемами для переселенців є зайнятість, низький рівень добробуту й забезпеченість житлом. Лише 52% працездатних переселенців (з числа тих, хто працював до переселення) змогли знайти роботу на новому місці.

Римма Філь, координатор Гуманітарного штабу Ріната Ахметова, розповіла, що переселенці, які залишилися на мирній території Донецької області й жителі сірої зони, як і 2 роки тому потребують гуманітарної допомоги. Там допомогу отримують 11% населення – найбільш соціально незахищені категорії.

«Дуже складна, критична ситуація в «сірій зоні». У деякі села, що розташовані на лінії розмежування, навіть не пропускають машини з гуманітарною допомогою – там просто голод. У Пісках досі, у розбитих будинках, живуть 13 осіб. Є ще переселенці – переїхали з одного району в інший. Здавалося б, людина переїхав на сусідню вулицю, у сусіднє селище, але так склалася лінія фронту, що там – непідконтрольна Україні територія, а тут – українська. Між його новим будинком і старим – практично прірва», – розповіла Римма Філь.

Станом на 29 вересня 2016 року Штаб Ріната Ахметова видав понад 9 млн 800 тис. продуктових наборів. Допомогу отримують жителі непідконтрольної території, переселенці й жителі «сірої зони». Для переселенців у містах Донецької області, де їх проживає найбільша кількість, працюють 10 стаціонарних пунктів видавання. Також багато переселенців у прифронтових селах регулярно отримують продукти від мобільних бригад Штабу.