Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

40 пацієнтів лікують туберкульоз вдома завдяки Фонду Ріната Ахметова

05.03.2015

З серпня 20144 року у м. Краматорськ Донецької області втілюється проект Фонда Ріната Ахметова «Амбулаторна модель лікування хворих на туберкульоз». Проект реалізується в рамках Програми «Зупинимо туберкульоз в Україні».

Мета даного проекту: розробити та від пілотувати амбулаторну модель лікування пацієнтів, хворих на туберкульоз, вдома шляхом організації медичного та соціального супроводу. Передумовами до переходу від стаціонарного до амбулаторного лікування хворих на туберкульоз виступають не лише міжнародні рекомендації, але й відсутність ефективної моделі управління бюджетними потоками у протитуберкульозних закладах України.

Чинна наразі, радянська «ліжкова» модель фінансування (більше ліжок у стаціонарі – вище фінансування) в нових економічних умовах втратила свою ефективність, вона для платників податків – великий тягар з низькою результативністю. Вона стимулює керівників лікарень наповнювати ліжка, а не шукати оптимальні шляхи організації лікування для пацієнтів і не може забезпечити якісне утримання та своєчасний ремонт стаціонарних відділень протитуберкульозних закладів. А погані побутові умови у тубдиспансерах є причиною частих відмов від лікування, а також внутрішньо лікарняних перехресних інфікувань стійкими штамами мікобактерій туберкульозу.

Проект амбулаторного лікування покликаний довести, що для хворого значно ефективніше, а для лікувального закладу – дешевше, організувати контрольоване лікування вдома, не вдаючись до тривалого перебування пацієнта у стаціонарі.

Фонд надає технічну та матеріальну підтримку здійснення даного проекту. Так, за кошти проекту придбали автомобіль ЗАЗ «Ланос» для виїзної бригади, яка працює у дві зміни. До складу бригади увійшли: лікар-фтизіатр (виїжджає на складні випадки для консультації пацієнтів стосовно побічних реакцій на препарати тощо), медична сестра, відповідальна за  забезпечення пацієнта ліками та контроль їх прийому, а також водій.

«Сьогодні, завдяки проекту, лікування вдома отримують 40 хворих із різними формами туберкульозу. Серед них переважно соціально незахищені верстви населення, а також ті, хто категорично відмовився від лікування в стаціонарі протитуберкульозного диспансеру. Препарати доставляють пацієнтам додому у попередньо узгоджений час 6 разів на тиждень. Якщо хворий прийняв під контролем медсестри всі препарати протягом місяці, то отримує на картковий рахунок заохочення – 300 грн. Принцип фінансового стимулювання хворих на туберкульоз до безперервного лікування вже давно використовується у багатьох країнах (таких як Естонія та Латвія) та довів свою ефективність. Ще рано говорити про результати лікування наших пацієнтів, оскільки проект діє лише півроку, проте попередні результати вже радують», - коментує керівник даного проекту та менеджер з питань розвитку національної системи моніторингу і оцінки в сфері протидії туберкульозу Програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» Інна Мотрич.