Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

4 табу щодо дітей війни: слова, фото, подарунки, питання, які можуть нашкодити. Поради психолога

04.04.2022

 

Програма “Рінат Ахметов - Дітям. Сирітству - ні!” продовжує інформувати про важливі моменти щодо влаштування дітей-сиріт та в цілому щодо допомоги дітям під час війни. Із початку вторгнення військ РФ в Україну, соцмережі репостять фото та відео дітей з дитбудинків, чи дітей, які щойно осиротіли. Мільйони сімей приймають у себе родини з дітьми, які пережили обстріли. Як поводити себе з ними, аби не зашкодити, не образити, не рвати і так болючі рани?

Що можна та що категорично не можна робити у спілкуванні та інформаційному просторі соцмереж - пояснила кризовий психолог Оксана Дон, яка працює з дітьми-біженцями щодо травми війни.

1. ПИТАННЯ. Діти, які пережили війну і бачили те, що назавжди запам'ятає їхнє тіло та психіка, - особливо вразлива категорія, навіть при спілкуванні. Не треба їх питати про події того часу, перепитувати, чи страшно їм було, і як вони це пережили… Ці питання - ТАБУ. Можна і треба - бути поруч, слухати те, що дитина сама захоче розповісти!

2. ОБІЙМИ. Обіймати дитину, цілувати дитину, навіть якщо ви дуже співчуваєте їм, то все одно - ТАБУ. Все що ви можете зробити, це - спитати: “Чи можу я бути поруч?” “Якщо тобі потрібна моя підтримка, то ось моя рука”. Якщо дитина потребує тепла, то вона сама дасть про це знати.

3. ФОТО. Світлини з дитиною, яка має батьків, можна виставляти у соцмережах лише за згодою батьків. Ще є вариант - публікувати із закритим обличчям (хоча навіть і це не гарантує, що батьки не можуть за бажанням подати на вас позов до суду після завершення війни). Фото дітей з інтернатних закладів без дозволу на це відповідних інстанцій - а саме, служб у справах дітей, центрів опіки - заборонено законом України. Репости світлин дітей, які знаходяться в інституційних закладах із закликом: “Беріть їх швидше!” - ТАБУ, якщо не бажаєте мати проблеми з законом.

4. ПОДАРУНКИ. Дитині, яка бачила війну, треба дуже ретельно обирати подарунки. Категорично не можна дарувати все, що може вибухнути, лопнути тощо. Ніяких петард, феєрверків. Навіть повітряні кульки можуть раптово лопунти, а дитина від жаху, що почалися обстрили, кинеться на підлогу. Табу на іграшки, що розмовляють, гудять, стріляють та імітують сирену.