Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

200 швидких для України: Фонд Ріната Ахметова передав медикам швидкі-позашляховики

27.11.2019

 

Швидкі-позашляховики на базі Toyota Land Cruiser вперше в Україні передано медикам державних медустанов у селах і віддалених районах.

Фонд Ріната Ахметова передав 31 автомобіль первинної медико-санітарної допомоги, створений на базі Toyota Land Cruiser. Урочисте вручення ключів медикам відбулося в рамках проекту «200 швидких для України». Отже, вже 170 з 200 автомобілів швидкої допомоги від Фонду Ріната Ахметова рятують життя українців по всій країні.

Це перша велика партія джипів для медиків. Раніше Фонд передав перші три дослідні зразки спецавтомобілів на базі позашляховиків. Вони успішно працюють у Кривому Розі, Космачі (Івано-Франківська область) і Христинівці (Черкаська область).

– Рінат Ахметов доручив Фонду укомплектувати та передати медикам найсучасніші автомобілі для порятунку життя. Саме над цим завданням ми працюємо. Саме такі машини йдуть в усі куточки нашої країни. Загалом в рамках проекту «200 швидких для України» ми передамо 64 швидкі-позашляховики. Вони обладнані за останнім словом медичної техніки. Гірські райони, а також віддалені ОТГ вперше отримують техніку такого класу, – сказала Наталя Ємченко, член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова.

– Ми обслуговуємо 20 населених пунктів, де живуть 15 тисяч осіб. Дуже важко буває, тому що на таку кількість людей у нас лише одна машина – старий китайський джип, що постійно ламається. У нас 8 сімейних лікарів, і вони багато років мріяли про новий автомобіль, щоб вчасно доїжджати до пацієнтів. Сьогодні ця мрія збулася. Рінат Ахметов подарував нашому району цей неймовірний автомобіль!

Так прокоментувала отримання машини первинної медико-санітарної допомоги, створеної на базі Toyota Land Cruiser, головний лікар Ямпільського районного медичного центру первинної медико-санітарної допомоги Галина Плахотна. Разом із Ямполем медичні джипи отримали ще 30 центрів первинної медико-санітарної допомоги та сільських громад з 16 областей.

– Насамперед хочу подякувати Фонду Ріната Ахметова за те, що зробив нам такий прекрасний подарунок. Наш район можна вважати забутим. Тому перша емоція, коли дізналися, що нам подарують автомобіль – здивування. Такий автомобіль нам вкрай потрібен. Особливість нашого регіону в тому, що дуже довго добиратися до райцентру. Одна амбулаторія на чотири села. Є не дуже добрі дороги, але цей автомобіль дозволить швидко дістатися до пацієнта. У народі кажуть, що добра людина – щаслива людина. І добро обов’язково повертається до того, хто його дає. Хочу побажати, щоб добро, яке робить Фонд Ріната Ахметова, поверталося стократно.

Такі теплі слова сказала представниця Старого Села Рівненської області Олена Кузьмич, отримавши ключі від позашляховика.

Проект «200 швидких для України» реалізується з ініціативи президента Володимира Зеленського та за особистим рішенням засновника Фонду Ріната Ахметова. Уперше за 28 років незалежності країни Рінат Ахметов – єдиний благодійник, який передав медикам таку кількість суперсучасних машин швидкої допомоги.

У медичних установах країни вже працюють 170 сучасних автомобілів від Ріната Ахметова. Це неонатальні машини типу С (для реанімації немовлят), типу В (реанімація на колесах) і типу А1 (позашляховики).

До кінця року станції швидкої допомоги, лікарні та амбулаторії отримають ще 30 нових позашляховиків від Фонду Ріната Ахметова – і проект «200 швидких для України» буде успішно завершено. Усі обладнані за останніми стандартами автомобілі швидкої медичної допомоги дадуть лікарям змогу здійснювати більш ніж мільйон виїздів до пацієнтів за рік і врятувати понад мільйон життів.

5 фактів про швидкі-позашляховики

  • У салоні встановлено компактний універсальний дефібрилятор Mediana з клавіатурою на кирилиці. Для зручності лікаря в апараті передбачена функція голосових підказок.
  • Машина оснащена спеціальними каталками італійського виробництва, трохи вкороченими для зручного розміщення в салоні.
  • У салоні встановлено перегородку, тому пацієнт перебуває ніби в окремому приміщенні.
  • Унікальна висувна система для крапельниць, яка практично не займає місця.
  • Є спеціальне складане крісло, щоб можна було переміщати пацієнта сходами.