Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«200 швидких для України»: як автомобілі Фонду Ріната Ахметова рятують українців

30.01.2020

Славське – відомий гірськолижний курорт Карпат, куди приїжджають тисячі туристів. Медики в таких районах завжди напоготові. Найчастіші виклики – травми, отруєння, зміїні укуси та вірусні інфекції. Крім туристів Славська міська лікарня обслуговує ще 9000 місцевих жителів.  Зовсім недавно екстрені виїзди були справжнім випробуванням для лікарів. Адже регіон гірський, і дістатися до віддалених населених пунктів – непросте завдання. Але з появою швидкої на базі позашляховика від Фонду Ріната Ахметова ситуація змінилася на краще. Такого автомобіля Славській лікарні дуже не вистачало – він і подолає снігові замети, і проїде обледенілою дорогою. А в салоні є все необхідне для порятунку життя: кардіограф, дефібрилятор, медичні шини та інше. І що не менш важливо, можна транспортувати пацієнта в лежачому положенні.

«Така машина всім нам дуже потрібна, особливо в снігопади. Раніше лікар просто не міг дістатися. Автомобіль, як золото», – каже місцева мешканка Мирослава Чека.

Новій швидкій раді й самі медики.

«Ми навіть не сподівалися на появу швидкої такого високого рівня. Вдячні Фонду Ріната Ахметова за настільки високотехнологічний медичний транспорт. Сьогодні якість надання допомоги піднялася на новий рівень», – зазначила Оксана Зенінець, головний лікар Славської міськлікарні.

Завдяки проєкту «200 швидких для України» лікарі рятують життя по всій країні. У тому числі в зоні конфлікту. Так, наприкінці листопада в Мар'їнці місцеву жительку снайпер поранив у плече. Прямо на місці події першу допомогу надала бригада медиків на автомобілі швидкої допомоги типу В Фонду – справжній реанімації на колесах. Потім поранену привезли в лікарню Курахово. Зараз її життя в безпеці.

Проєкт «200 швидких для України» реалізується з ініціативи президента Володимира Зеленського та за особистим рішенням засновника Фонду Ріната Ахметова.

«Дякую Вам за успішну реалізацію першого в історії нашої країни благодійного проєкту – передачу 200 сучасних автомобілів швидкої медичної допомоги для медустанов і об'єднань територіальних громад. Цей унікальний масштабний соціальний проєкт пройшов на високому професійному рівні, з відкритим серцем і щирою душею. Адже життя і здоров'я людей – найцінніше. Життя і здоров'я дітей – безцінне», – зазначив президент Володимир Зеленський в листі подяки, надісланому на адресу Фонду Ріната Ахметова.

Вперше за 28 років незалежності країни Рінат Ахметов – єдиний благодійник, який передав медикам таку кількість суперсучасних машин швидкої допомоги.