Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«200 швидких для України»: Врятувати життя немовлят

20.02.2020

Є такі секунди, від яких залежить життя немовляти. І є автомобілі, обладнані всім необхідним для допомоги і порятунку  в екстреній ситуації, аж до «капсули життя». Про те, як працюють унікальні швидкі Фонду Ріната Ахметова, історія порятунку.

Запорізька обласна клінічна дитяча лікарня. Бригади медиків на суперсучасному неонатальному автомобілі Фонду вже виїжджали на сотні викликів.

«Найчастіше наша допомога потрібна немовлятам, які народилися з малою вагою тіла або кисневим голодуванням. Цим дітям потрібно екстрено надавати допомогу, розправляти легені, вводити препарати. Найчастіше – безпосередньо в машині. Такі виклики надходять практично щодня. Але є досить рідкісні випадки», – каже головний лікар Запорізької обласної клінічної дитячої лікарні Юрій Борзенко.

За його словами, щороку в Запорізькій області народжується від 10 до 15 дітей з критичними вадами серця. Одного з малюків з таким діагнозом рятували буквально на днях.

«У Токмаку народився хлопчик з критичною вадою серця, так званою транспозицією магістральних судин. Потрібно було екстрене втручання, тому що з таким діагнозом діти вмирають упродовж доби після народження, тобто відлік йшов на години. Бригада помчала на виклик, забрали малюка, прямо в дорозі підключили до системи штучної вентиляції легенів. Швидко доставили дитину в лікарню, зробили дообстеження і відразу повезли в аеропорт. Вже наступного ранку хлопчика прооперували в Києві, тепер його життю більше нічого не загрожує», – розповів Юрій Борзенко.

Рятувати життя дітей, які ледь встигли з'явитися на світ, неможливо без сучасного високотехнологічного обладнання – кювеза, апарату ШВЛ, систем введення розчинів, діагностичних приладів... На щастя, неонатальні автомобілі від Фонду Ріната Ахметова оснащені всім необхідним.

«До машини просто не може бути жодних нарікань! Сучасна, потужна, швидка. Є все для того, щоб запобігати трагедії», – додав лікар.