Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«200 швидких для України»: унікальному проєкту Фонду Ріната Ахметова виповнився рік

30.06.2020

26 червня 2019 року, за особистим рішенням Ріната Ахметова, Фонд почав реалізацію масштабного проєкту «200 швидких для України». Установам охорони здоров’я в усіх регіонах країни передавали спеціально обладнані спецмашини трьох типів: автомобілі для екстреної допомоги дорослим пацієнтам, машини реанімації новонароджених і швидкі-позашляховики, які призначені для роботи в гірській місцевості та віддалених населених пунктах.

«200 швидких для України» став унікальним одразу за кількома напрямами. На момент реалізації він став найбільшим за 28 років незалежності країни приватним благодійним проєктом у галузі невідкладної медицини. Він був реалізований максимально швидко – усього за шість місяців було закуплено, обладнано найсучаснішою технікою та передано станціям швидкої допомоги 200 сучасних спецавтомобілів. У віддалених куточках країни медики вперше отримали таку висококласну техніку. Проєкт підняв рівень надання екстреної допомоги в Україні на якісно новий рівень. У 22 неонатальних швидких встановлені апарати ШВЛ виробництва Італії. Вони дуже важливі відтоді, як світ спіткала пандемія коронавірусу. Зараз Фонд постачає в державні медустанови 200 сучасних апаратів ШВЛ, продовжуючи рятувати мільйони життів співвітчизників», – зазначила член наглядової ради Фонду Наталія Ємченко.

Як усе починалося

На момент початку проєкту у 2019 році приблизно 60% автопарку центрів екстреної медичної допомоги країни перебували в цілковитому занепаді й вимагали заміни. Лікарі їздили застарілими машинами, які часто ламалися, не були пристосовані для надання екстреної допомоги. Суперсучасні автомобілі від Фонду Ріната Ахметова стали неймовірним і радісним подарунком.

Багато представників областей, районів і сіл, які приїжджали отримувати нові машини, відверто розповідали, що перший дзвінок із Фонду розцінювали як жарт – настільки неймовірну інформацію вони отримували: «Фонд Ріната Ахметова подарує вам автомобіль. Потрібно оформити документи».

Повторний радісний шок медики відчували, оглядаючи та приймаючи автомобілі.

«Ця машина від Ріната Ахметова – радість для всього персоналу. Такого автомобіля дуже бракувало нашим лікарям. У ньому є все. Це казка, а не машина. Не повірив своїм очам, коли приїхав приймати та почав дивитися обладнання. Усе, що тільки можна побажати, тут є. Найголовніше – це кувез, інкубатор для порятунку недоношених дітей. Він і потрібну температуру підтримує, і вологість. І на особливій підвісці, яка згладжує всі нерівності дороги», – так прокоментував отримання нового неонатального спецавтомобіля головний лікар Обласної дитячої клінічної лікарні № 1 у Чернівцях Микола Чепель.

«У нас взагалі не було дефібрилятора. Цей перший! Дуже важливо, щоб саме сільська медицина була забезпечена таким транспортом, який буде оснащений усім необхідним для транспортування тяжкохворих або лежачих пацієнтів», – сказала завідувачка сімейної амбулаторії Христинівського району Черкаської області Євгенія Амброжак, отримуючи від Фонду автомобіль швидкої допомоги на базі позашляховика Toyota Land Cruiser.

«Ми обслуговуємо 8000 пацієнтів у трьох високогірних селах – у Космачі, Брустурові та Прокураві. Часом дуже складно дістатися до людей, тому що в горах переважно ґрунтові дороги, і дощ або сніг їх швидко розмиває, через що дістатися за викликом було просто нереально. Немає в нас техніки для цього, точніше, не було. У моїх руках ключі від швидкої допомоги на базі джипа. Цю машину подарував нашим медикам Рінат Ахметов. Тепер ми доберемося в гірські села в будь-яку погоду», – прокоментував отримання спецавтомобіля типу А Toyota Land Cruiser директор Космацької амбулаторії загальної практики сімейної медицини Юрій Костюк.

І таких захоплених відгуків сотні! Швидкі від Фонду Ріната Ахметова вже рятують життя.

Хроніки порятунку життів

Звичайно, 200 швидких рятують багато життів, але найбільш зворушливі історії Фонд отримує від лікарів, що працюють на неонатальних автомобілях від Фонду.

«Ми виїжджали до Пирятинської лікарні. Там на 36-му тижні вагітності народився хлопчик. Пологи були складні, стан малюка поганий, він насилу дихав. Так вийшло, що приблизно в цей самий час через стрибок напруги апарат штучної вентиляції легенів, який був у лікарні, вийшов із ладу. Тому приїхали ми. Екстрено перенесли дитину в машину, почали інтенсивну терапію, стабілізували гемодинаміку, під’єднали до системи штучної вентиляції легенів і повезли до Полтави. У дорозі були чотири години, весь цей час хлопчик дихав завдяки обладнанню автомобіля. Доставили успішно. Зараз загроза життю минула», – розповіла завідувачка анестезіологічного відділення інтенсивної терапії Полтавської обласної дитячої клінічної лікарні Тетяна Будинська.

За словами медиків, допомога неонатальної швидкої частіше потрібна недоношеним діткам. Але й дорослих машини від Фонду Ріната Ахметова, оснащені як справжні палати інтенсивної терапії на колесах, врятували вже багато.

«Коли пацієнти потрапляють у салон вперше, то запитують: де я, це вже лікарня? Ось, наприклад, кисневі балони, тому можемо допомагати постраждалим на пожежах або в разі отруєння чадним газом», – розповідає лікар бригади швидкої допомоги з Ужгорода Андрій Семедій.

А ще в нових машинах із суперсучасним обладнанням самі медики відчули себе людьми:

«Ви дали можливість мені, звичайному лікарю первинної ланки, який пропрацював у селі 24 роки, відчути себе людиною. Ви дали можливість користуватися сучасним автомобілем, про що я не міг мріяти навіть у найсолодших снах!» Такий лист надійшов на адресу Фонду з Луганської області від лікаря Кам’янської сільської лікарської амбулаторії загальної практики сімейної медицини Едуарда Чугая.

Коментарі тут зайві.

У рамках проєкту «200 швидких для України» медики з усіх регіонів отримали 64 медичні позашляховики, 22 неонатальні автомобілі та 114 «реанімації на колесах».

200 спецавтомобілів дадуть лікарям змогу рятувати більш ніж 1 млн осіб щорічно.