Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«200 швидких для України»: подарувати людям віру в допомогу і порятунок

18.02.2020

Бездоріжжя для цих автомобілів не проблема. У будь-яку негоду унікальні швидкі-позашляховики Фонду Ріната Ахметова долають десятки і сотні кілометрів, аби врятувати життя. Переваги однієї з таких машин вже оцінили жителі села Коломійцеве Дніпропетровської області.

Один із викликів – скарги на серце. Василю Заіменко 60 років, більшу частину життя він пропрацював на будівництві. Важка праця позначилася на здоров'ї. Трапляється, що через біль у грудях чоловік не може заснути всю ніч. Обладнання нової швидкої дозволило сімейному лікарю Надії Пашковій прямо на місці визначити ступінь загрози.

«Мікроінсульту немає, але є порушення серцевого ритму. Потрібно трішки підтримати сердечко», – розповіла пацієнту Надія Пашкова.

Діагноз був оперативно встановлений завдяки сучасному обладнанню.

«Коли ми приїжджаємо на такій машині, люди знають: про них думають, піклуються. А коли бачать обладнання, то розуміють, що допомога обов'язково буде. Раніше на уазиках їздили, в яких абсолютно нічого не було», – каже Надія Пашкова про свої враження від роботи на новій швидкій.

Емоції медиків цілком обґрунтовані. Адже унікальна швидка Фонду призначена не лише для транспортування пацієнтів в обласні лікарні, а й для екстреного порятунку важкохворих. У салоні є все необхідне для допомоги при цукровому діабеті, різних комах. А також апарат для оксигенотерапії й електрокардіограф.

Мешканці  Коломійцевого зізнаються, що раніше таке бачили хіба що в кіно.

«Готові руки цілувати лікарям, які рятують людей. І, звичайно, спасибі Рінату Ахметову за швидкі для сільських амбулаторій та лікарень», – сказала місцева мешканка Марина Цапко.

Проєкт «200 швидких для України» реалізується за особистим рішенням засновника Фонду Ріната Ахметова. Вперше за 28 років незалежності країни Рінат Ахметов – єдиний благодійник, який передав державним медичним закладам таку кількість суперсучасних машин швидкої допомоги.

Лікарі України отримали 64 медичних позашляховика, 22 неонатальних автомобіля та 114 «реанімацій на колесах».