Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

200 швидких для України: машини, що подаровані медикам Фондом Ріната Ахметова, рятують життя хворих на коронавірус

08.04.2020

Станом на 8 квітня в Україні лабораторно підтверджено 1668 випадків зараження коронавірусом COVID-19. 80 з них зафіксовані в Черкаській області. На гарячу лінію місцевої швидкої допомоги щодня надходять виклики від тих, хто підозрює зараження інфекцією у себе або близьких. Якщо симптоми підтверджуються, до хворих виїжджають спеціальні бригади медиків.

В одному з таких екіпажів працює Сергій Тертишник.

– У швидку я прийшов водієм 15 років тому. Майже всі машини в нашому автопарку з'явилися приблизно в той же час. Вони, звичайно, уже застаріли і фізично, і морально. Але діватися було нікуди, працювали на них, – розповідає Сергій.

Фельдшер Анатолій Безугляк підтверджує слова колеги. Каже, що рятувати життя на старих машинах було майже неможливо:

– Нема в них відповідного обладнання. Тому фактично просто перевозили пацієнтів з дому до лікарні і вже на місці надавали якісну допомогу.

Ситуація ускладнилася в розпал епідемії коронавірусу. На щастя, черкаські медики встигли до цього часу отримати нові суперсучасні машини в рамках проєкту «200 швидких для України» Фонду Ріната Ахметова. Область одержала відразу дев’ять спецавтомобілів, обладнаних за найвищими медичними стандартами: п’ять машин типу В (їх ще називають реанімаціями на колесах), один автомобіль реанімації новонароджених і три медичних позашляховика.

На виклики до пацієнтів з підозрою на коронавірус в Черкаській області виїжджають шість спеціальних бригад медиків. Чотири з них працюють на автівках, подарованих Рінатом Ахметовим.

– Машини – найвищий клас! Найголовніше – вони обладнані стаціонарними та переносними апаратами кисню. Це дозволяє нам транспортувати людей з підозрами на коронавірус, – каже Марина Фатєєва, лікарка швидкої допомоги.

Директор Черкаського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Ігор Фесун вважає, що нові машини прийшли в регіон дуже вчасно:

– Від якості та «начиння» автомобіля залежить 50-60% якості надання допомоги. А в екстрених випадках – ще більше. Дякую Фонду Ріната Ахметова за ці машини. Вони для нас, як ковток свіжого повітря.

Проєкт «200 швидких для України» був реалізований з ініціативи Президента Володимира Зеленського та особистим рішенням Засновника Фонду Ріната Ахметова. Вперше за 28 років незалежності країни Рінат Ахметов – єдиний благодійник, який передав лікарям таку кількість суперсучасних машин швидкої допомоги.

Медики України отримали 64 позашляховика, 22 неонтальних автомобіля і 114 «реанімацій на колесах». Сьогодні багато цих машин задіяні в боротьбі з епідемією по всій країні.