Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

2,3 млн. доларів буде витрачено на закупівлю протитуберкульозних препаратів в Україні

31.05.2012

 2,3 мільйона доларів витратить цього року Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» на закупівлю препаратів для лікування мультирезистентної форми туберкульозу в Україні. Про це сьогодні сказала Наталя Кожан, керівник відділу діагностики та лікування туберкульозу Фонду під час круглого столу, організованого UCAB.

«Усі ліки, які ми закуповуємо - це препарати, що пройшли прекваліфікацію ВООЗ. Протитуберкульозні препарати досить токсичні, тому їх якість принципова для нас і пацієнтів. Аби вижити, пацієнт з мультирезистентною формою туберкульозу повинен своєчасно і безперервно протягом 18-36 місяців приймати лікування, а при виникненні побічних ефектів їх необхідно лікувати додатково. Але переривати лікування або змінювати схему не можна. Так роблять у всьому світі, і я сподіваюся, що наші фтизіатри теж до цього прийдуть. Адже лікування цієї форми туберкульозу дуже дороге - від 35 до 135 тис. грн. за один курс, тому далеко не завжди є можливість змінити препарат», - зазначила пані Кожан.

Сьогодні державні тендерні процедури не вимагають від вітчизняних фармкомпаній сертифікат міжнародної якості. Незважаючи на те, що процедура прекваліфікації ВООЗ безкоштовна для України, більшість українських фармкомпаній не можуть або не хочуть її проходити. Основна причина - немає державного замовлення.

«Прекваліфіцікація ВООЗ - абсолютно прозорий процес, який вимагає від компанії-виробника повністю відкрити свій виробничий процес для експертів ВООЗ. Процедури абсолютно однакові як для брендових виробників, так і генериків (копій). Дуже дивно, що Україна до цього часу не запровадила визнані у всьому світі міжнародні стандарти як обов'язкову умову для компаній, які подаються на державні тендери. Ця система сьогодні впроваджена та працює від Сполучених штатів до Уганди та Зімбабве», - заявила Богдана Щербак-Верлань, представник Бюро ВООЗ в Україні.

Якість препаратів сьогодні така ж важлива, як і їх ціна, тому навіть дешеві препарати повинні працювати - лікувати пацієнтів. Введення прекваліфікації ВООЗ на препарати, які закуповує МОЗ, - одне з рішень проблеми якості українських ліків.