Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

15 років Фонду Ріната Ахметова: розповісти всьому світу історії мирних Донбасу

21.07.2020

Фонд Ріната Ахметова продовжує безпрецедентний, масштабний і унікальний для України документальний проєкт, присвячений історіям мирних жителів Донбасу. Миттєво полум'я збройного конфлікту перетворило їх надії на тліюче вугілля. Наповнило життя болем і стражданням. Документальний проєкт Фонду дає людям підтримку та розуміння того, що вони не залишилися сам на сам з бідою.

За словами члена Наглядової ради Фонду Наталії Ємченко, з 2014 року зібрано та систематизовано величезну кількість історій мирних, які постраждали внаслідок воєнних дій.

– Історії очевидців свідчать про вкрай негативний вплив конфлікту на життя мирного населення, демонструють незахищеність і потребу в допомозі. Розказана історія – це пам'ять, це свобода, вона дає силу йти далі. Це підтверджує і світова практика, і досвід націй, що пережили трагедію. А найголовніше – дає людям надію та можливість бути почутими. І знати, що вони не забуті, – розповіла Наталія Ємченко.

Вона нагадала, що завдяки Фонду Ріната Ахметова попереджено гуманітарну катастрофу на Донбасі. Найбільш нужденні мешканці регіону отримали понад 12,5 мільйона наборів виживання, завдяки яким врятовано понад мільйон життів.

Безпрецедентний документальний проєкт Фонду зі збору історій мирних стартував у лютому. Вже задокументовано та систематизовано більше ніж 500 історій очевидців трагедії. Всі вони стануть основою онлайн-Музею, презентація якого відбудеться у вересні 2020 року.

До колекції Музею увійдуть:

• відеоархів з історіями мирних;

• архів із письмовими історіями мирних;

• есе та малюнки дітей, які вдалося зібрати під час щорічного проєкту з психологічної реабілітації «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо»;

• експозиції;

• колекції.

Ірина Паращук із Гранітного – одна з тих, хто вже розповів про свою долю. Жінка назавжди запам'ятає той день, коли до неї прийшла в гості племінниця. Разом вони вирушили зустрічати маму дівчини.

– Я приблизно на метр попереду йшла. Снаряд розірвався – і мене хвилею збило з ніг. Осколки зачепили руки, ногу і голову. А племінниця тільки крикнула: «Мамо!» І на мене впала. І все... її наскрізь пробив осколок. Краще б мене вбило, – жінка говорить тихо, але кожне її слово віддається в душі дзвоном.

Ірина Паращук зізнається: завжди було страшніше за близьких.

– Іншим разом гостював правнук, півтора рочки йому було. Обстріл. Ми побігли до підвалу. А там холодно... Я відразу додому за теплим одягом. Повернулася, а він так перелякався, каже: «Ірочка, тримай мене за ручки». А вони такі холодні, – згадує жінка.

Ятрать душу й інші історії, зібрані Фондом. Наприклад, доля Світлани Федорової з Красногорівки. При обстрілі вибухова хвиля викинула з п'ятого поверху її дворічну дочку. Фонд Ріната Ахметова допоміг врятувати дівчинку. Тепер маля хоче стати лікарем і рятувати життя інших.

Вражають також приклади великої людяності та надії. Анна Кутєпова з Донецька розповіла, як її мама під час обстрілу міста прорвалася в оточений район, щоб врятувати зачиненого в квартирі кота Сема. Її категорично не хотіли пропускати, сміялися, але вона пояснила, що кіт – член сім'ї, вона не залишить його. Ризикуючи життям, жінка потрапила додому і забрала свого переляканого вихованця.

А Ілона Войтова, медсестра з Сопине, допомагає всьому селу, вона впевнена: якщо й доведеться йти, то вона зробить це останньою, бо не може кинути людей. Усі герої історій в один голос говорять, що кожен день мріють про мир і вірять, що доживуть до цього дня.

Раніше Фонд Ріната Ахметова видав першу в Україні документальну фотокнигу про трагедію мирних жителів сходу країни. Фотокнига «Донбас і Мирні» була презентована в Києві, Лондоні, Брюсселі, Парижі та ряді інших європейських країн. Вона стала шокуючим відкриттям для сотень тисяч людей.

Стати учасником Документального проєкту Фонду може кожен, чиє життя зачепив конфлікт на Донбасі. Поділіться своєю історією – розкажіть її по телефону 0 800 509 001 (дзвінки безоплатні) або опублікуйте у вигляді тексту чи відеоролика на особистій сторінці в Фейсбуку з хештегом: #ФондРинатаАхметова #ИсторииМирных #ФондРiнатаАхметова #IсторiїМирних

Також свою історію можна надіслати на Viber +380632354734 чи електронну пошту [email protected]