Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

15 років Фонду Ріната Ахметова: підтримка підлітків в інтернатах

16.07.2020

У дітей-сиріт старших за 13 років можливість потрапити в сім'ю і бути усиновленим відносно невелика. Підлітки, позбавлені батьківського тепла, найчастіше залишаються в стінах інтернатного закладу до свого повноліття. А потім - сам на сам із світом. Непідготовлені до дорослого життя. Упевнені в тому, що нікому не потрібні. Не вірять в себе. Щоб допомогти цим дітям впоратися зі стресом майбутнього випуску з інтернату і мотивувати їх до розвитку свого потенціалу, Фонд створив проєкт «Рінат Ахметов – Дітям. Твоя суперсила». Це серія мотиваційних зустрічей відомих і успішних людей з вихованцями інтернатів. Мета проєкту – допомогти дітям розкрити в собі таланти, які дозволять їм бути успішними та щасливими. Амбасадори Фонду – зірки телеканалу «Україна», а також відомі письменники й артисти – своїм прикладом показують дітлахам, позбавленим батьківського тепла, і дітям з особливими потребами, що досягти поставленої мети – реально.

Проєкт стартував у грудні 2018 року і весь перший сезон хлопчики та дівчатка вчилися мріяти, вірити в себе, ставити цілі. Проєкт так добре себе зарекомендував, що до участі в ньому долучилися діти з повних сімей, які через різні особливості здоров'я є учнями спецінтернатів.

Ліза Кубрак із санаторної школи-інтернату в Олексієво-Дружківці завдяки мотиваційним зустрічам так надихнулася, що твердо вирішила втілити в життя свою мрію – стати письменницею. Вона взяла участь у всіх етапах проєкту і отримала від Фонду мотивуючий подарунок – майстер-клас від української письменниці Марії Міняйло з Києва. Марія розповіла Лізі про свій творчий шлях, розкрила деякі секрети професійної письменницької кухні. А за кілька місяців Ліза написала книжку!

- Я дуже рада і вдячна Рінату Ахметову за цей подарунок. Чудово, що існують люди, для яких важливі долі дітей. Спасибі йому за це, – розповіла Ліза.

Таня Матросова з Маріупольського «Центру опіки» більш за все хотіла стати співачкою. Боязкі мрії зберігала в таємниці від усіх. А після зустрічі з телезірками та їхніх надихаючих історій успіху вирішила розповісти про своє бажання всьому світу. Фонд Ріната Ахметова допоміг юній співачці розкрити свій талант і зробити перший крок на шляху до мрії. Тані подарували можливість записати свою першу пісню у професійній студії.

- Я не знаю, як висловити словами те, що я відчуваю. Мене переповнюють емоції. Спасибі Рінату Ахметову! – сказала Таня після того, як отримала подарунок.

Катя Литовка з Олексієво-Дружківської школи-інтернату мріяла стати ветеринаром. Фонд організував для неї екскурсію у ветеринарну клініку, де дівчинка змогла відчути себе справжнім лікарем для тварин. Катя ледь стримувала емоції:

- Сьогодні найкращий день у моєму житті! Сьогодні я повірила в дива! Тепер я точно знаю, що буду ветеринаром.

Протягом усіх етапів проєкту підлітки шукали свої таланти, отримували знання про те, як обрати професію, проходили профорієнтаційні тести, знайомилися з абеткою всіляких спеціальностей, вивчали компетенції, які необхідні для тієї чи іншої роботи. У другому сезоні діти навчилися складати резюме, отримали уявлення про те, як пройти співбесіду. Кожна мотиваційна зустріч закінчувалася анкетуванням учасників. Це дозволило зрозуміти інтереси підлітків і визначити спеціальності, які найбільш їм цікаві. До рейтингу переваг увійшли: перукар-стиліст, бариста, медик, відеоблогер та фотограф. Щоб більше розкрити їх особливості, були організовані тренувальні станції, де учасники проєкту змогли під керівництвом фахівців своєї справи отримати прикладні навички по кожній з них.

- Це дуже цікаво і корисно. Фонд допомагає нам не помилитися у виборі професії, тому що дуже важливо в майбутньому знайти роботу, яка буде приносити не тільки гроші, але й задоволення, – каже Настя Безрук з Маріупольської школи-інтернату № 2.

Психолог Маріупольського дитячого будинку змішаного типу «Центр опіки» Надія Герман вважає, що навички, які діти отримують, спілкуючись з професіоналами своєї справи, обов'язково знадобляться їм у житті, навіть якщо не стануть частиною їхньої роботи.

- Діти щиро радіють цим зустрічам, навіть в долоні плескають від радощів. Тому що можливість побачити людей з телевізора і почути від них історії успіху – безцінна. Спасибі величезне Рінату Леонідовичу за те, що так багато робить для дітей, особливо за ці зустрічі, що розширюють соціальний простір, – сказала Надія Герман.

Педагог-організатор Маріупольської школи-інтернату № 2 Людмила Шухман впевнена, що проєкт «Рінат Ахметов – Дітям. Твоя суперсила» змінив дітей:

- Кожен раз, коли Фонд приїжджає з мотиваційною зустріччю, я бачу, що діти відкриваються все більше. Це дуже важливо. Тому що спілкування з дорослими щасливими людьми нашим дітям дуже необхідно. Це те, чого їм найбільше не вистачає в житті. У нас чудові педагоги, але це люди, які з дітьми постійно. Їм потрібні люди ззовні. Тим паче, що амбасадори Фонду приходять заряджати енергією добра і позитиву.

З грудня 2018 року амбасадори Фонду Ріната Ахметова провели 41 мотиваційну зустріч в 9 інтернатних установах Донецької області, на яких побували 1065 дітей. 19 вихованців інтернатних закладів отримали мотиваційні подарунки – екскурсії, спортивний інвентар, книги, майстер-класи.

Команда амбасадорів Фонду сьогодні складається з 10 осіб. Це телеведучі Григорій Герман, Олег Панюта, Андрій Дебрін, Ігор Пупков, Олексій Суханов, Максим Сікора та Марина Кухар, артисти Олег Маслюк і Андрій Бурим та найвідоміший спортивний журналіст країни Олександр Денисов.

- Перелік добрих справ Ріната Ахметова можна продовжувати майже нескінченно. Але знаєте, що мене по-справжньому захоплює? Все це Рінат Ахметов робить від чистого серця, з величезним бажанням допомогти кожній конкретній людині змінитися на краще і врятувати життя багатьох людей, – сказав Олексій Суханов.

Олександр Денисов так говорить про роль посланника доброї волі:

-Для мене велика честь стати частиною цієї історії.

Заступник директора департаменту забезпечення прав дітей та оздоровлення Міністерства соцполітики України Володимир Вовк вказав на значний внесок Фонду Ріната Ахметова у розвиток нових форм роботи з дітьми з інтернатів.

- Десять років тому ми і не мріяли, що в Україні буде розвинутий інститут усиновлення, що працюватимуть наставництво, патронат, будуть вузькі фахівці із соціальної роботи. Навіть законодавчої бази не було. Зараз це складові державної політики. Але потрібні і нові форми роботи з проблемами усиновлення та адаптації дітей, які так і не знайшли сім'ю. Проєкт Фонду Ріната Ахметова спрямований саме на вирішення цих завдань, – сказав Володимир Вовк.

Менеджер проєктів і програм Фонду Оксана Іщук зазначає, що результати проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Твоя суперсила» відчутні вже зараз:

- Загалом за минулий рік кількість учасників проєкту, що визначилися з майбутньою професією, зросла більш ніж на 20%. Діти отримали важливі навички – не боятися майбутнього, вірити в себе, мріяти і досягати поставлених цілей.