Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

13 форм інтернатного виховання відривають дитину від сім’ї

20.01.2014

5,7 млрд грн щорічно витрачається в Україні для забезпечення 957 інтернатних установ, розрахованих на 153 849 місць, у яких фактично перебувають 117 600 дітей. Це 1,5% дитячого населення країни. При цьому витрати безпосередньо на дітей становлять лише 14% (789 млн грн) від цієї суми. Решта йде на утримання установ і зарплату обслуговуючого персоналу.

Такі дані надає «Моніторингове дослідження стану функціонування інтернатних установ», проведене службою Уповноваженого президента з прав дитини за технічної підтримки представництва ЮНІСЕФ в Україні.

Необхідність цього дослідження а також його результати коментує керівник управління забезпечення діяльності Уповноваженого Президента з прав дитини Людмила Волинець:

«Всі інтернатні установи обласної форми власності (а таких у нас — 75% від загальної кількості) фінансуються з державного бюджету і враховуються при міжбюджетних трансфертах. Що мається на увазі? Кошти на їх утримання закладаються в обласному бюджеті, але враховуються при формуванні державного. Тобто формально установа начебто обласна, але область не зацікавлена в ефективності використання цих коштів. І виходить, що кількість дітей зменшується, але за рахунок необмеженості фінансування ці установи продовжують існувати».

Дослідження доводить, що в Україні реформування інтернатних закладів часто відбувається тільки на теоретичному рівні. Наприклад, коли притулок перейменовують на центр соціальної реабілітації, а фактично дитина все одно залишається відірваною від сім’ї. Всього за даними дослідження сьогодні існує 13 форм інтернатного виховання, основні з яких притулки, центри соціально-психологічної реабілітації, школи соціальної реабілітації. Але їхні послуги є незатребуваними або неефективними.

Тому має змінюватись логіка соціальної роботи та вдосконалюватися соціальні послуги для сім’ї з дітьми. На цьому наголосила й Людмила Волинець в інтерв’ю газеті «Дзеркало тижня».

«…Введено 12 тис. спеціалістів соціальної роботи, — коментує фахівець, — завдання яких — підтримка батьківського потенціалу з метою зберегти дитині сім'ю. Це, між іншим, досить недешева програма — щорічно вона коштує державі 450 млн грн. А з іншого боку, ми чомусь зберігаємо старий ешелон інтернатних установ. І настав момент, коли потрібно було чесно сказати: або спеціалісти соціальної роботи не працюють, і тоді зрозуміло, чому в інтернатах багато дітей, або інтернати сьогодні заповнені наполовину».

Повний текст інтерв’ю Людмили Волинець читайте тут.

 


Sirotstvy.net за інформацією gazeta.dt.ua