Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

11 років Фонду Ріната Ахметова

14.07.2016

15 липня виповнюється 11 років із дня створення Благодійного фонду Ріната Ахметова. Про основні програми Фонду та найважливіші результатах його роботи під час онлайн-конференції в «Сьогодні-Мультимедіа» розповіла координатор Гуманітарного штабу Римма Філь.

«11 років тому на відкритті Фонду Рінат Ахметов вимовив такі слова: «Благодійність має бути з тихим голосом. Але про системні проблеми потрібно говорити голосно, щоб нас почули». У розв’язанні глобальних проблем суспільства потрібно об’єднуватися, щоб бути ефективним. Потрібно говорити голосно, щоб цю проблему бачили. І важливо показувати приклад у благодійності. Ця філософія була й залишається основною рушійною силою й у роботі Фонду, і в роботі Гуманітарного штабу, – заявила Римма Філь. – За 11 років Фонд досяг унікальних результатів в усіх напрямах діяльності в різних сферах: освіта, виховання дітей, охорона здоров’я, культура й адресна допомога. Фонд допомагає масштабно, системно й потужно всім, кому ця допомога потрібна».

Під час брифінгу координатор Гумштабу розповіла про основні програми й результати роботи Фонду Ріната Ахметова.  

Програма «Рак виліковний» – це перша й поки єдина в Україні масштабна програма, створена для того, щоб люди в Україні отримали можливість проходити діагностику та лікування онкологічних захворювань згідно зі світовими стандартами. За період реалізації програми понад 80 000 осіб отримали можливість діагностувати та вилікувати низку онкологічних захворювань на обладнанні, встановленому Фондом у клініках-партнерах.

Програма «Зупинимо туберкульоз в Україні» створена з метою подолання епідемії туберкульозу в Україні. Завдяки програмі понад 35 тисяч пацієнтів пройшли обстеження на обладнанні, закупленим Фондом. За період реалізації програми (2008–2013 рр.) у Донецькій області захворюваність серед вперше виявлених хворих на туберкульоз знизилася на 22% проти 2008 року, а смертність від туберкульозу – на 41%.

Програма «Адресна допомога» – підтримка тут і зараз людей, які опинилися у важкій життєвій ситуації. Допомога насамперед надається дітям на забезпечення невідкладного лікування і тривалих курсів реабілітації. У мирний час Фонд надав допомогу 20 702 людям з усієї України. З початком війни програма адресної допомоги працює в межах Гуманітарного штабу. За 23 місяці роботи Штабу понад 43 тисячі мирних жителів Донбасу отримали допомогу.

Програма «Сирітству – ні!» і в мирний час, і зараз, ставить головне завдання – допомогти дитині знайти сім’ю. За час реалізації проекту 8 тисяч 120 дітей з усієї України були всиновлені або влаштовані в прийомні сім’ї завдяки всеукраїнському інтернет порталу національного усиновлення www.sirotstvy.net. Було відкрито 2 Центри матері й дитини в Донецьку й Києві, кризовий центр у Дніпропетровську. Створено 41 дитячий будинок сімейного типу, у них виховуються понад 400 дітей.

«У серпні 2014 року, рішенням Ріната Ахметова, саме на базі Фонду, використовуючи досвід співробітників, їхній потенціал, був створений Гуманітарний штаб, який щомісяця допомагає сотням тисяч людей, приречених на виживання під час збройного конфлікту на Донбасі. По суті, Фонд прийняв інший формат роботи. Штаб – це швидкість ухвалення рішень, це допомога тут і зараз. За два роки роботи Гуманітарного штабу нам вдалося врятувати понад 1 млн 118 тисяч жителів Донбасу, – сказала Римма Філь. – І сьогодні всі сили Штабу спрямовані на надання допомоги людям, тому що потреба в допомозі залишається актуальною. Але ми все сподіваємося, що незабаром настане мир і Фонд повернеться до реалізації проектів мирного часу».