Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

100 швидких із 200 уже передав Фонд Ріната Ахметова державним медичним установам

03.10.2019

3 жовтня 2019 року Фонд Ріната Ахметова передав 23 автомобілі швидкої медичної допомоги в державні лікувальні установи України. З них 8 неонатальних і 15 – «реанімацій на колесах» (тип В). Отже, медики отримали вже 100 надсучасних машин, тобто рівно половину зі запланованих до передання в рамках проекту «200 швидких для України».

З 26 червня, коли проект стартував, відбулося вже чотири передавання автомобілів трьох типів: унікальних авто типу А на базі позашляховика Toyota Land Cruiser, неонатальних автомобілів швидкої допомоги типу С і автомобілів швидкої медичної допомоги типу В.

«Проект «200 швидких для України» – найбільша приватна благодійна ініціатива в нашій країні у сфері екстреної медицини за 28 років незалежності. Вперше за весь час незалежності України Рінат Ахметов – єдиний благодійник, який передав медикам таку кількість суперсучасних машин швидкої допомоги», – сказала на церемонії вручення автомобілів член наглядової ради Фонду Ріната Ахметова Наталя Ємченко.

Вона також нагадала присутнім, що головна особливість неонатальних машин – їхнє обладнання, що дає змогу рятувати життя немовлят прямо в дорозі. У салоні є свого роду «капсула життя» – інкубатор для транспортування недоношених дітей або новонароджених. Інкубатор підтримує стабільну, безпечну температуру та вологість, туди надходить кисень. Він оснащений гідропневматичною підвіскою, яка не залежить від амортизації автомобіля. Тобто дитина в «капсулі життя» не відчує жодного поштовху під час руху машини.

У спецавтомобілях типу В є все необхідне для порятунку людини в ситуації, що загрожує її життю: мобільні дефібрилятори та портативні системи реанімації, кисневі апарати та багато іншого обладнання. Лікарі, які вже отримали такі машини в регіонах, показали, що, по суті, це реанімації на колесах, що дозволяють рятувати людські життя в ситуаціях, коли не можна гаяти ані хвилини.

Проект «200 швидких для України» реалізується з ініціативи Президента Володимира Зеленського та за особистим рішенням засновника Фонду Ріната Ахметова. До медичних установ усіх областей України вже передано 100 сучасних автомобілів швидкої медичної допомоги, обладнаних сучасним висококласним устаткуванням, яке рятує життя людей.

До кінця року ще 100 нових, сучасних, обладнаних за всіма стандартами автомобілів швидкої медичної допомоги типу А, В, С буде передано лікарням країни, що дасть змогу лікарям за рік здійснити більш ніж мільйон виїздів до пацієнтів і врятувати понад мільйон життів.