Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

10 років порталу. Спогади тренера Надії Кондратюк: «Все, що робить Фонд Ріната Ахметова, – стратегічне і довготривале»

24.12.2019

 

Експерт з мотиваційних зустрічей та тренінгів Надія Кондратюк співпрацює з Фондом Ріната Ахметова з 2016 року. Користувачі багато разів бачили її пости з порадами психолога та тренінгами на сайті «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» та сторінці Фейсбуку.

Надія активно залучається до багатьох програм Фонду Ріната Ахметова, але зізнається: до проєкту в неї особливе, дуже тепле ставлення.

«Тоді, у 2016-му, Фонд проводив пілот-програми «Наставництво» у Маріуполі та Святогірську. Я готувала тематичні блоги для наставників, – згадує Надія. – З того часу якось так сталося, що Фонд Ріната Ахметова почав активно залучати мене до своїх заходів із дітьми. І наша співпраця тільки міцніє та нарощується кожного року.

Про портал sirotstvy.net я чула задовго до цього, ще від прийомних батьків та своїх колег. Це ж був перший ресурс, який дозволив бачити дітей-сиріт відкрито. Держава пішла на співпрацю з Фондом Ріната Ахметова. Було укладено Меморандум про надання даних для порталу – і це був неймовірний прорив у сфері всиновлення. Адже можливість продивитися якісні фото дітей – це як перше заочне знайомство дитини з потенційними батьками.

Пам’ятаю, як під час проєкту «Наставництво» до мене звернулася жінка з Вінниці, яка побачила дитину на порталі «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!», і вирішила стати її наставницею. Жінка зізналася, що майже з першого погляду закохалася в її очі. Тобто бачите, для іскри бажання допомогти багато не потрібно – подивитися анкету, очі дитини та послухати своє серце.

Наразі sirotstvy.net робить ще й відеоанкети дітей, наслідуючи світову практику питань щодо всиновлення. Це теж прорив в українських реаліях. Адже одна справа фотографія, інша – побачити, як дитина рухається, говорить. Це взагалі дуже круто! Це ще більше додає порталу потужності та допомагає батькам і дітям знайти один одного.

Звісно, для всиновлення одного бажання замало. Це повинно бути виважене рішення, тому підхід до цього має бути дуже відповідальним і не спонтанним, маю на увазі дорослих, що вирішили стати для дитини-сироти батьками. І тут фонд надає всю можливу підтримку - організовує постійні супроводжувальні тренінги, психологічну допомогу батькам, які взяли дітей під опіку, тощо.

Для дітей теж постійно проводяться мотивуючи тренінги, акції, які теж системні та проходять на високому професійному рівні. Формат тренінгу, на мій погляд, найефективніший з усього, що є зараз. Тут не лише теорія, але є практична частина. Ти не просто дізнався, почув, а ще й спробував. А то вже зернятко, яке може перерости у щось велике.

Постійність та особиста увага – це те, чого потребують діти-сиріти, які в певний час залишилися самі, без батьків. В їхньому житті було багато випадкових людей, які приходили і, зробивши певну програму чи акцію, йшли. Тож такі зустрічі, розмови, де можна поговорити віч-на-віч безцінні.

Програми, що робить Фонд Ріната Ахметова, це стратегічно та довготривало. Тут рідко бувають одноразові акції, що є для мене дуже важливим показником. «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» веде постійну інформаційну кампанію зі свіжими порадами, новинами, блогами тощо. Тут аналізується досвід, робляться висновки.

В Україні так масово, стратегічно і постійно, як «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» мало хто займається інформуванням суспільства щодо проблематики всиновлення та сімейних форм влаштування дитини в родину. І це саме те, що дало допомогло вже тисячам дітей отримати люблячу та таку довгоочікувану сім’ю.