Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

10 років порталу «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!»: спогади перших фахівців програми

16.12.2019

Цьогоріч порталу «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» виповнилося 10 років. До ювілею Фонд підготував серію тематичних публікацій із людьми, які брали безпосередню участь у його роботі. Одна з них – Олена Письменна, яка 10 років стежила та брала участь у долі дітей, чиї анкети були розміщені на sirotstvy.net.

«Кожна дитина, як і її історія, унікальна, – згадує Олена. – За 10 років моєї роботи з порталом за спогадами можна написати книгу. Тому виділяти когось немає сенсу. Дуже важливими та приємними для всієї нашої команди були дзвінки від усиновителів. Вони дякували нам за своїх дітей. Після кожної фотосесії ми всім колективом розглядали світлини дітей, переживали за кожну з них, робили все можливе та неможливе для того, щоб усі вони потрапили в сім’ю. Коли приходила інформація про те, що дитину забирають або вона вже в сім’ї, раділи за неї, як за рідну».

За словами Олени, головним завданням було сфотографувати якомога більше дітей-сиріт і написати про них на порталі, зняти матеріал для відеороликів. Щоб якомога більша кількість потенційних усиновителів, батьків-вихователів, прийомних батьків та опікунів отримала про дитину максимум інформації в рамках законодавства. «Спершу, спілкуючись із дітьми, я дивувалася, що з ними ніхто не розмовляє відверто, а їм дуже хотілося виговоритися. Потім зрозуміла, наскільки дітям з інтернатних установ складно було розкритися та довіритися дорослій людині, тому що дорослі, на жаль, часто їх зраджували…

Коли діти розуміли, що їхніми долями хтось дійсно цікавиться, вони потихеньку відкривалися. Ось під час фотосесії ми й розмовляли про наболіле. Мені подобалося фотографувати дітей, спілкуючись із ними, підбадьорюючи. Цікаво було спостерігати, як із підозрілих і насторожених їжачків вони до кінця фотосесії розкривалися, починали усміхатися, з цікавістю розглядали знімки, обговорювали їх», – додає Олена. Перебуваючи в будь-якій точці світу, будь-яка людина може переглянути анкети дітей і, вибравши вподобану, зателефонувати до служби в справах дітей тієї області, де дитина перебуває на обліку. Його проконсультують і розкажуть, як діяти далі. «Поки є хоч одна дитина-сирота, портал і програма «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» повинні жити, тому що вони унікальні, проводять своєрідний місток між дитиною і її майбутніми батьками, скорочують шлях для їхньої зустрічі», – каже Олена.

Портал www.sirotstvy.net почав роботу 9 грудня 2009 року в рамках програми «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!». Він став унікальним ноу-хау Фонду, справжнім проривом для тоді ще недиджиталізованого суспільства. Сьогодні програма й портал «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» є лідерами національного усиновлення. Усі роки роботи їхня суть залишається незмінною – допомогти дітям знайти щастя в родині. А також показати, що прийомне батьківство – це відповідальний, але посильний крок. На порталі розміщено анкети майже 6000 дітей, приблизно 10 000 дітей завдяки йому знайшли батьків.