Горячая линия 0800509001
ru
ru

Як навчити читати дітей з вадами здоров’я: досвід усиновительки

28.11.2023

Усиновителька Євгенія Сєнцова придумала унікальну читанку та поділилася своїм методом навчання з програмою «Рінат Ахметов — Дітям. Сирітству — ні!».

Родина Сєнцових — давній друг та постійний учасник дитячих заходів Фонду Ріната Ахметова, метою яких є підтримка сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. 

Усиновителька Євгенія наразі сама виховує 6 дітей, 4 з яких - усиновлені, тому має величезний досвід виховання дітей з особливими потребами. Вона постійно читає багато літератури по темі виховання та навчання, щось вигадує, аби покращити та вдосконалити навички своїх дітей з вадами здоров’я. Це її талант.

«Діти з особливими потребами потребують особливого підходу, — пояснює Євгенія. — Так як я живу з дітьми з ментальними проблемами, або з затримкою розвитку (фетальним алкогольним синдромом), до мене часто звертаються з питаннями щодо навчання та виховання. Завдяки цьому я зараз поширила свою ідею про читанку для дітей з вадами здоров’я».

Мама-усиновителька розповіла, що ідея створити читанку з’явилась, коли у її дитини Ніколь виникли труднощі з читанням. «Склади вона читає вже з 4 років, але далі справа не йде», — ділиться  своїми хвилюваннями Євгенія.

Влітку, коли мама вирішувала яку школу обрати для Ніколь — звичайну чи спеціалізовану, жінка занурилась у процес читання з дівчинкою. «Виявилося, що якщо склади підкреслені, поділені, то вона їх може прочитати, а ось щоб потім перейти до цілого слова — то ніяк не могла. Я і подумала, треба зробити так, щоб слова були і цілі, й візуально поділені. Спочатку обрала слова на три літери, склала їх. Потім зрозуміла, що можна і більше щось придумати. Так з літа я постійно щось додавала у цю читанку», — розповідає Євгенія.

Також усиновителька добавила, що начерками читанки користувалися її знайомі, а згодом друзі почали поширювати цей метод у Фейсбуці. Люди почали цікавитися, чи є вже книга на цю тему. «Це мене надихнуло, і я вже зробила майже пів книги. Гадаю, це тільки невелика частина. Ще будуть словосполучення й речення. Крім того хочу створити книгу для дітей з дислексією. А ще — більш зручну математику. Тобто, планів дуже багато», — розповідає Євгенія.

Автор читанки пояснила, що створення книг не приносить великих грошей, але це допомога в першу чергу таким же батькам усиновителям чи прийомним батькам, які виховують дітей з вадами здоров’я.

Для тих, кого більше цікавлять ідеї Євгенії, можна звернутися до неї в Instagram: Evgenia Sentsova (@janis.sentsova)

Нагадаємо, що програма «Рінат Ахметов — Дітям. Сирітству — ні!» раніше писала про цю сім’ю усиновителів. На жаль, у родини сталося велике горе — помер батько. Як сім’я переживає втрату близької людини, читайте у матеріалі.

Эта страница доступна на украинском языке