Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Відчути себе нормальними та поміркувати: чому всі не всиновлюють?

22.03.2019

Анна та Дмитро Желтякови з Київщини нещодавно усиновили трьох малюків. Ще півроку тому діти були геть інакші, менш емоційні, мало розмовляли. Коли маленького Мишка, його братика Вітю та крихітку Вікусю подружжя забрало з дитячого будинку в новий дім, дітлахи почали змінюватися. 
 
«Ми не планували всиновлювати одразу трьох дітей, бо хвилювалися: чи вистачить у нас фізичних сил та матеріального достатку», – розповідає батько-усиновитель Дмитро. 
 
Згодом усі сумніви розвіялися. Анні та Дмитру знадобився час, аби усвідомити появу в сім’ї одразу трьох нових членів. Та й діти звикають жити в родині, по-різному проявляють свою вдачу. Сьогодні сміх, галас, весела метушня у родині Желтякових панують щодня. 
 
 
«Коли ви забираєте дитину з дитбудинку, будьте готові до того, що скоріше за все вона чомусь навчена, можливо, ходить сама на горщик або ж навіть самостійно одягається, і це плюс. Але можуть бути якісь і негативні сторони», – говорить Дмитро. 
 
Нещодавно сім’я Желтякових відвідала лекцію «Усе, що ви хотіли дізнатися про усиновлення, але боялися запитати», організовану у рамках програми «Сирітству – ні!» Фонду Ріната Ахметова. 
 
«На таких зустрічах, які проводить Фонд, є можливість познайомитися з іншими батьками-усиновителями та почути різні історії цих людей. Це класна можливість відчути себе не самотніми і не єдиними, відчути себе нормальними і подумати: чому усі не всиновлюють?» – з посмішкою зауважує Анна, мама-усиновителька. 
 
Потенційні батьки, коли перебувають у пошуку дітей, часто звертаються до порталу «Сирітству – ні!». 
 
«Це можливість побачити більше фотографій, розгледіти дитину, переглянути її відеоанкету. Це дуже допомагає підготуватися до зустрічі з нею і бути готовим прийняти її», – вважає Анна. 
 
Десятий рік поспіль працює портал «Сирітству – ні!» Фонду Ріната Ахметова, завдяки його роботі вже понад 9300 хлопчиків та дівчаток знайшли свої сім’ї. Нині на порталі розміщено понад п’ять тисяч анкет дітей, які мріють про тепло і турботу люблячої сім'ї.