Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Живуть на роботі: як лікарі із Запоріжжя борються з коронавірусом

10.07.2020

Лікар-реаніматолог Валерій Гузенко зібрав унікальну колекцію мініатюрних автомобілів швидкої допомоги. У ній понад 100 точних міні-копій спецмашин! Є екземпляри з усього світу. Незвичне хобі, за визнанням самого медика, його розрада після важких змін. Останнім часом тільки такі трапляються – в країні епідемія коронавірусу.

Валерій – завідувач відділення інтенсивної терапії та реанімації Запорізької лікарні № 5. Разом із колегами він буквально живе на роботі останні чотири місяці.

– Більшість співробітників нашого відділення і достатня кількість співробітників лікарні виявила бажання, що в період форс-мажору будуть залишатися безвиїзно в лікувальному закладі, – каже Валерій Гузенко.

Головне завдання відділення, в якому працює лікар, виявляти COVID-19 у жителів області та вчасно відправляти їх на лікування в опорні лікарні. Пацієнтів тестують за допомогою високочутливих тест-систем, які передав Фонд Ріната Ахметова. Запорізька область отримала від Фонду відразу 30 000 діагностичних наборів. Загалом в рамках проєкту «Боротьба з COVID-19 в Україні» в державні лікарні передано 320 000 експрес-тестів для виявлення коронавірусу. Лікарі також отримали від Фонду Ріната Ахметова більш ніж 60 000 комплектів захисного одягу та понад 120 000 предметів індивідуального захисту для медиків, аналізатори ПЛР-проб, також закуплені і доставляються в Україну 200 сучасних апаратів ШВЛ. А ще разом з МОЗ та Асоціацією анестезіологів України Фонд організував онлайн-навчання для медиків, які працюють з апаратами ШВЛ. У вебінарі взяли участь понад 800 лікарів з усієї країни. У тому числі запорізькі медики.

- Хто з цим не пов'язаний, хто з цим мало працював, ось для них ці речі особливо важливі. І ця конференція вона дуже потрібна, - сказав Валерій Гузенко.

Один з експертів вебінару, заслужений лікар України, завідувач кафедри інфекційних захворювань НМУ ім. О.О. Богомольця, професор Ольга Голубовська подякувала Фонду Ріната Ахметова за роботу:

«Фонд допомагає нам не тільки різним обладанням, медикаментами, але також і навчати наших шановних колег і вчитися у них чогось».

«Боротьба з COVID-19 в Україні» – масштабний проєкт Фонду, покликаний допомогти рятувати життя людей. Він реалізується за програмою Фонду «Рінат Ахметов – Порятунок життів». Фонд Ріната Ахметова надав допомогу медикам і лікувальним установам в 17 областях країни. Раніше, за особистим рішенням Ріната Ахметова, в рамках цієї програми був реалізований проєкт «200 швидких для України». Тоді за рекордно короткі пів року державні медустанови в усіх регіонах отримали 200 спецавтомобілів з найсучаснішим обладнанням, здатних долати бездоріжжя. У тому числі 22 автомобілі з апаратами штучної вентиляції легенів для новонароджених. Це найбільший внесок одного благодійника в державну медицину України за весь час незалежності нашої країни. Сьогодні багато цих швидких залучено до боротьби з епідемією в усіх регіонах. Детальніше про те, як Фонд Ріната Ахметова допомагає Україні боротися з коронавірусом, читайте в наших спеціальних матеріалах тут і тут.