Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Життя в бомбосховищах: люди гостро потребують психологічної допомоги

01.04.2015

Фахівці психологічної служби Гуманітарного штабу Ріната Ахметова почали роботу з мирними жителями Донецька, які постійно живуть у бомбосховищах, найбільш зруйнованих під обстрілу районів Донецька.

Психологи допомагають дорослим і дітям заново адаптуватися до життя, впоратися з набутою «травмою війни», хронічним стресом, тривогою.

«Зараз у Донецьку десятки дітей, що живуть зі своїми сім’ями в бомбосховищах. Ці сім’ї прожили там кілька місяців, і не готові покинути нове «житло», навіть коли їх будинки не зруйновані. Дорослі люди із «синдромом набутої безпорадності». Всі — і дорослі, і діти — травмовані психологічно. Попереду величезна робота, щоб вивести їх звідти, навчити знову справлятися з життям. Без соціальних працівників і психологів високої кваліфікації цим людям тепер не обійтися», — розповіла Тетяна Носач, психолог-волонтер Гуманітарного штабу Ріната Ахметова.

Чотири фахівці, які навчаються на курсі Гуманітарного Штабу «Травма війни», щоп’ятниці проводитимуть консультаційну роботу з дітьми та дорослими, які перебувають у бомбосховищах кількох районів Донецька.

За час роботи Психологічної служби Ріната Ахметова (серпень 2014 — березень 2015), допомогу в подоланні травми війни було надано 3000 дітей із Донбасу. Психологи Штабу проводять розвивальні групи та консультації для дітей і їхніх батьків у Донецьку, Маріуполі, Києві та інших містах. Також проводяться групові заняття для школярів Донецька й Маріуполя.