Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Засновник Фонду Рінат Ахметов обіцяє відновити обложений Маріуполь

17.04.2022

Про це розповів Засновник Фонду Рінат Ахметов у інтерв’ю для Reuters. Найбагатший українець обіцяє допомогти відновити обложений Маріуполь, дуже близьке його серцю місто. У Маріуполі йому належать два великі сталеливарні заводи, які, за його словами, знову конкуруватимуть на світовому ринку.

На очах Ріната Ахметова його бізнес-імперія руйнується протягом восьми років бойових дій на сході України. Проте він залишається непохитним і впевнений, що «героїзм наших воїнів», як зазначив він, захистить розташоване на березі Азовського моря місто, яке перетворилося на пустку в результаті бомбардувань, які тривають ось уже 7 тижнів.

На цей момент його компанія «Метінвест», найбільший виробник сталі в Україні, оголосила про неможливість виконання контрактних зобов'язань щодо постачання сталі. Його фінансово-промислова група SCM обслуговує свої боргові зобов'язання, а його приватна енергокомпанія ДТЕК «зробила оптимізацію сплати своїх боргових зобов'язань» за погодженням із кредиторами.

«Маріуполь – це світова трагедія та світовий приклад героїзму. Для мене Маріуполь був, є і завжди буде українським», — відповів Ахметов у листі на запитання «Рейтер».

«Я вірю, що героїзм наших воїнів захистить місто. Хоча розумію, як їм важко», — заявив він, додавши, що перебуває у щоденному контакті з керівництвом «Метінвесту», яке здійснює управління маріупольськими комбінатами «Азовсталь» та ММК ім. Ілліча.

У п'ятницю «Метінвест» заявив, що ніколи не працюватиме під російською окупацією, і що облога Маріуполя вивела з ладу понад третину металургійних виробничих потужностей України. Докладніше тут.

Ахметов високо оцінив «гідність» президента Володимира Зеленського, з якою той виконує свій обов'язок під час війни, що, мабуть, згладило стосунки після того, як минулого року український лідер заявив про те, що змовники, які сподівалися скинути його уряд, хотіли втягнути бізнесмена.

Тоді Ахметов назвав цю заяву «суцільною брехнею».

«А під час війни їх [розбіжностей] тим більше не може бути... Ми відбудуємо всю Україну», — зазначив він, додавши, що повернувся до країни 23 лютого і з того часу перебуває там.

«План Маршалла» для України

Ахметов не сказав, де саме він знаходиться, але заявив, що був у Маріуполі 16 лютого, у день, коли деякі західні спецслужби очікували на початок вторгнення. «Я спілкувався з людьми на вулицях, зустрічався з робітниками...», — зазначив він.«Моя амбіція — повернутися до українського Маріуполя та реалізувати наші плани (суперсучасного виробництва), щоб маріупольська сталь як і раніше конкурувала на світових ринках».

Росія вторглася 24 лютого, коли президент Володимир Путін оголосив про проведення «спецоперації» з демілітаризації та «денацифікації» країни. Київ та його західні союзники назвали її хибним приводом для неспровокованого нападу.

Бізнес-імперія Ахметова, який тривалий час був найбагатшим українцем, скорочувалася з 2014 року, коли Росія анексувала півострів Крим, а дві області на сході України – Донецька та Луганська – проголосили незалежність від Києва.

За оцінками журналу «Форбс», чиста вартість активів Ахметова у березні 2013 року становила $15,4 млрд. Наразі — $3,9 млрд.

«Для нас війна розпочалася у 2014 році. І у Криму, і на тимчасово окупованій частині Донбасу ми втратили всі активи. Ми втратили підприємства, але це нас загартувало і зробило сильнішими», — заявив він.

«Я впевнений, що у повоєнному відновленні України SCM як найбільший приватний бізнес країни відіграватиме ключову роль», — зазначив він, посилаючись на офіційних осіб країни, за оцінками яких збитки сягають 1 трильйона доларів.

«Нам однозначно буде потрібна безпрецедентна міжнародна програма відновлення — «План Маршалла» для України», — заявив він, маючи на увазі програму допомоги США з відновлення Західної Європи після Другої світової війни.

«Упевнений, що після перемоги нашої країни у цій війні ми всі разом відновимо вільну, європейську, демократичну та успішну Україну».

Автор: Елізабет Пайпер